Ηλεκτρονική τιμολόγηση αλά Ιταλικά σχεδιάζει η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονική τιμολόγηση αλά Ιταλικά σχεδιάζει η κυβέρνηση
Για να εισαγάγει το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέκκλιση από την οδηγία της ΕΕ για το ΦΠΑ.

Την λογική του ιταλικού συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης έχουν εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου το νέο σύστημα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα να βασίζεται σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Οι διαδικασίες για να εφαρμοστούν καθολικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία θα προχωρήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τις δύο αυτές παρεμβάσεις να εισπράξει μεγάλο μέρος του ΦΠΑ ύψους 5 δισ. ευρώ που σήμερα χάνεται λόγω της φοροδιαφυγής.

Η ΑΑΔΕ έχει μελετήσει σε βάθος το ιταλικό μοντέλο ηλεκτρονικής τιμολόγησης που έχει αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματικό. Να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει καταστεί υποχρεωτική στην Ιταλία από την 1η Ιανουαρίου 2019 για όλες τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μερών που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν εγγραφεί στο μητρώο ΦΠΑ της Ιταλίας.

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια εκδίδονται μέσω του συστήματος Sistema di Interscambio (SDI), το οποίο είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η Ιταλία για τη διαβίβαση ηλεκτρονικών τιμολογίων σε δημόσιους φορείς και επιτρέπει στην ιταλική υπηρεσία εσόδων να συλλέγει τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Αυτά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια περιλαμβάνουν και ψηφιακή υπογραφή.

Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω του συστήματος SDI, εξαιρούνται μόνον οι εξαγωγές και οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών και υπηρεσιών. Οι δε μικροί φορολογούμενοι και όσοι χρησιμοποιούν τα κατ 'αποκοπήν καθεστώτα ΦΠΑ αποκλείονται επίσης από αυτή την υποχρέωση.

Για να δώσει «κίνητρα» για εφαρμογή του συστήματος η Ιταλία θέσπισε αυστηρά πρόστιμα. Οι κυρώσεις για τα τιμολόγια που δεν υποβάλλονται μέσω του συστήματος SDI είναι μεγάλες και κυμαίνονται μεταξύ 90% και 180% του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Μια σημαντική λεπτομέρεια. Για να εισαγάγει το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η Ιταλία έπρεπε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέκκλιση από την οδηγία της ΕΕ για το ΦΠΑ, που να καλύπτει τη συγκατάθεση των αγοραστών όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Το ίδιο εκτιμάται πως θα κάνει και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider