Bloomberg: Ελλάδα και Ιταλία… οι ασθενείς της Ευρωζώνης που αναρρώνουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ελλάδα και Ιταλία… οι ασθενείς της Ευρωζώνης που αναρρώνουν
Ελλάδα και Ιταλία παρουσιάζουν λόγους για να είναι κανείς συγκρατημένα αισιόδοξους.

«Εάν θέλετε να δείτε πόσα έχει καταφέρει η Ευρωζώνη, ρίξτε μια γρήγορη ματιά στην Ελλάδα και την Ιταλία», γράφει άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, μέχρι πρόσφατα οι δύο χώρες ήταν οι «ασθενείς της Ευρώπης», με τους επενδυτές να ζητούν «βαριά ανταλλάγματα» για να αποκτήσουν τα κρατικά τους ομόλογα. Πλέον, όμως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι επενδυτές αρέσκονται στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα. Οι δύο χώρες έχουν κατορθώσει να δανειστούν, χωρίς να πληρώσουν «τσουχτερά» επιτόκια.

«Ελλάδα και Ιταλία δείχνουν να τα καταφέρνουν, ωστόσο υπάρχουν ακόμη λόγοι που δικαιολογούν σκεπτικισμό απέναντι στις δύο χώρες», σχολιάζει το Bloomberg και εξηγεί: Οι δύο χώρες εξακολουθούν να υποφέρουν από το υπέρογκο δημόσιο χρέος τους, το οποίο οι αδύναμες οικονομίες τους μοιάζουν ανήμπορες να περιορίσουν. Και μπορεί οι αγορές να εκφράζουν προτίμηση στις νέες κυβερνήσεις σε Αθήνα και Ρώμη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι προβλέψεις τους να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία, βίωσαν στιγμές μεγάλης συμβολικής αξίας. Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, ενώ η Ιταλία εξέδωσε ομόλογα σε δολάρια, για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια. Η δημοπρασία του ιταλικού δημοσίου ήταν εξαιρετικά επιτυχής, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 18 δισ. δολάρια.

Οι επιτυχημένες δημοπρασίες των δύο χωρών κρίνονται ως ένα εξαιρετικό «comeback», το οποίο μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην ΕΚΤ, η οποία όχι μόνο μείωσε ακόμη περισσότερο τα ήδη αρνητικά καταθετικά επιτόκια αλλά και επανεκκινεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Ελλάδα και Ιταλία ωφελούνται όμως και από τις νέες κυβερνήσεις τους», σημειώνει, μεταξύ άλλων το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είχε σκαρφαλώσει στο 180% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, ενώ το ιταλικό στο 135% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

«Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορούν να αυξήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών τους, ώστε αυτές να καταστούν βιώσιμες, αλλά και εάν οι κυβερνήσεις τους μπορούν να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστες. Ελλάδα και Ιταλία προσφέρουν, αυτή τη στιγμή, τους δύο λόγους για να είναι κανείς συγκρατημένα ικανοποιημένος για την Ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως η ιστορία μας έχει αποδείξει, μπορεί να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για αυτές τις δύο οικονομίες να ανακάμψουν, από το να βιώσουν μια νέα κρίση…», καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.