Ποια σενάρια εξετάζει το Μαξίμου για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια σενάρια εξετάζει το Μαξίμου για την επόμενη έξοδο στις αγορές
Οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη Νέα Υόρκη είχε σειρά επαφών με επενδυτές και γνωρίζει πλέον από πρώτο χέρι τις διαθέσεις τους.

Μια «βεντάλια επιλογών» για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, αξιοποιώντας το πολύ θετικό μομέντουμ έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη Νέα Υόρκη είχε σειρά επαφών με επενδυτές και γνωρίζει πλέον από πρώτο χέρι τις διαθέσεις τους.

Σε μια περίοδο που δεκάδες ομόλογα χωρών της ευρωζώνης διαπραγματεύονται με αρνητικό yield, η κυβέρνηση δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, αλλά επιλέγει να κάνει προσεκτικά βήματα, με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και την ελάφρυνση των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν λάβει εισηγήσεις που περιλαμβάνουν διάφορα σενάρια για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει εκ νέου για δανεισμό στις αγορές με χαμηλό κόστος. Αυτές οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν επιλογές που είναι πιο «απλές», αλλά και πιο «σύνθετες», ως προς την βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους.

Η πιο απλή εισήγηση αφορά στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο θα δανειστεί με επιτόκιο κάτω από το 1,5%, όταν προ έτους για την ίδια διάρκεια έπρεπε να δώσει επιτόκιο 4,7%. Μία άλλη εισήγηση προβλέπει το άνοιγμα των υφιστάμενων εκδόσεων του δεκαετούς και του επταετούς ομολόγου που εξέδωσε φέτος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τα οποία προσφέρουν ήδη μεγάλες αποδόσεις τους επενδυτές.

Η πιο σύνθετη εισήγηση προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων προερχόμενων από το PSI του 2012 με νέα ομόλογα ή με νέο ομόλογο, στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους (LME-Liability Management Exercise). Στόχος είναι χρεόγραφα του PSIαξίας 4 δισ. ευρώ που δεν είχαν μετάσχει στην ανταλλαγή (swap) του 2017 να ανταλλαγούν είτε με νέο ομόλογο είτε μέσω του ανοίγματος του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ το Μάρτιο. Από μια τέτοια κίνηση το Δημόσιο θα κέρδιζε πολλαπλά, καθώς θα αναχρηματοδοτούσε φθηνότερα το χρέος και θα βελτίωνε τη ρευστότητα στην καμπύλη επιτοκίων.

Μια ακόμη εισήγηση που σχετίζεται με το -Liability Management Exercise σχετίζεται με τον περιορισμό των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και την αντικατάστασή τους με ομολογιακές εκδόσεις μέσης διάρκειας, κυρίως τριετίας και πενταετίας.

Αν και πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να κάνει το επόμενο βήμα εξόδου στις αγορές στις αρχές Οκτωβρίου, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν επιβεβαιώνουν τις σχετικές αναφορές, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν μια νέα έκδοση ομολόγου έως το τέλος του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider