Σχέδιο «Ηρακλής» και στρατηγικοί κακοπληρωτές στο επίκεντρο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο «Ηρακλής» και στρατηγικοί κακοπληρωτές στο επίκεντρο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Οι συζητήσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να επικεντρωθούν σήμερα σε ζητήματα σχετικά με την τραπεζική ευστάθεια.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αναμένεται να επικεντρωθούν σήμερα σε ζητήματα σχετικά με την τραπεζική ευστάθεια.

Στα τραπεζικά ζητήματα περίοπτη θέση έχει στις συζητήσεις η ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ενεργοποίηση του εν λόγω σχήματος παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων. Ο δε αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, μετά την έγκριση του σχεδίου από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, προωθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

H εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από «κόκκινα» δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Εκτός από το θέμα αυτό, οι θεσμοί επιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διορθωτικές κινήσεις στο πτωχευτικό δίκαιο και σε άμεση ενεργοποίηση μιας ακόμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Taxis και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να μπορούν να ξεκαθαρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν βρει σήμερα προστασία πίσω από περίπου 100.000 εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Η εν λόγω πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider