Τράπεζα Πειραιώς: Ευνοϊκή η συγκυρία για τα εταιρικά ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Ευνοϊκή η συγκυρία για τα εταιρικά ομόλογα
«Δικαιολογημένες οι σκέψεις του ΟΔΔΗΧ για προετοιμασία νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων», διαπιστώνει επίσης η Τράπεζα Πειραιώς.

Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στα οποία έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εστιάζει το τμήμα Ανάλυσης της Τράπεζα Πειραιώς, στην καθιερωμένη έκθεσή του «Greek Fixed Income Monitor».

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση, διαπιστώνεται συνέχεια στην ανοδική τάση και νέο ιστορικό υψηλό για τον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς κατά την διάρκεια Ιουλίου-Αυγούστου παρά τις αποφάσεις της Fitch και της Moody’s να διατηρήσουν σταθερή την πιστοληπτική διαβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο BB- και B1 με σταθερό outlook, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση ο Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,88% στα τέλη Ιουλίου και κατά 3,55% στα τέλη Αυγούστου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό στις 621 μονάδες. Επιπλέον, στο τρίτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε εκ νέου ενίσχυση της ανοδικής τάσης του δείκτη κρατικών ομολόγων καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 627 μονάδες.

Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του δείκτη, τα υψηλότερα σωρευτικά κέρδη μέσα στο δίμηνο κατέγραψαν οι τίτλοι με λήξη το 2026, το 2028 και το 2029. Λεπτομερώς, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου το 7ετές ομόλογο κατέγραψε σωρευτικά κέρδη της τάξης των 134 μονάδων βάσης ενώ κινούμενοι προς το μακροπρόθεσμο σκέλος της καμπύλης οι αποδόσεις ενισχύθηκαν κατά περίπου 80 μβ.

Σύμφωνα με το μοντέλο εκτίμησης της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων, συνεχίζει η Τράπεζα Πειραιώς, τα επιτόκια (για ομόλογα με μηδενικό κουπόνι) για σχεδόν όλες τις λήξεις μετατοπίστηκαν προς τα κάτω τους τελευταίους δύο μήνες με σημαντική πτώση τόσο στις μεσοπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες λήξεις. Συγκεκριμένα, τα επιτόκια για την τριετία μειώθηκαν κατά 20 μβ με τα επιτόκια 5ετίας και 10ετίας να μειώνονται κατά 50 μβ και 80 μβ αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη πτώση στο κόστος δανεισμού σημειώθηκε για την 10ετία το οποίο έφτασε στο 1,8% στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, η κλίση της καμπύλης 1-10ετία μειώθηκε από τις 210 μονάδες βάσης στο τέλος Ιουνίου στις 180 μονάδες βάσης στο τέλος Αυγούστου, γεγονός που υποδηλώνει μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην ελληνική αγορά ομολόγων.

«Τόσο η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στις ομολογιακές αγορές όσο και οι ελκυστικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δικαιολογούν τις σκέψεις του ΟΔΔΗΧ για νέα πρόταση ανταλλαγής στους κατόχους των ομολόγων του PSI μέσω του υπάρχοντος 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Μάρτιο αλλά και προετοιμασία νέων εκδόσεων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κρατικού χρέους», σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς και συνεχίζει:

«Ίσως πιο σημαντικό της ανοδικής τάσης στα κρατικά ομόλογα είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του εύρους επιτοκίων των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά. Συγκεκριμένα, οι αποτιμήσεις για το εύρος επιτοκίων στα τέλη Αυγούστου στις 233 μβ θεωρούνται φθηνές, σύμφωνα με την δίκαιη τιμή του μοντέλου μας στις 210 μβ. Τα επίπεδα στήριξης βρίσκονται στις 333 μβ και αντίστασης στις 135 μβ χωρίς να παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου.

Ο δείκτης αποτιμήσεων του μοντέλου μας δείχνει ότι η καθοδική τάση στο εύρος επιτοκίων της 10ετίας το τελευταίο διάστημα συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις μας (τιμές δείκτη μέσα στο εύρος +/- 50) υπονοώντας ότι οι αγορές λαμβάνουν υπόψη τα μακροοικονομικά θεμελιώδη στις αποτιμήσεις τους. Παρ’ ολ’ αυτά, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται κυρίως λόγω της προσωρινής ανόδου των πρόδρομων δεικτών της γερμανικής οικονομίας και της επιδείνωσης των spread πιστωτικού κινδύνου στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο. Σε πιο θετικό κλίμα, το downside risk των ελληνικών ομολόγων εξακολουθεί να αντισταθμίζει το upside risk σύμφωνα με τον δείκτη κατανομής κινδύνων, αλλά αυτή η τάση φαίνεται να εξασθενεί τους τελευταίους δυο μήνες.

Παρά την στροφή της αγοράς προς τα εταιρικά ομόλογα, η κεφαλαιοποίηση των ομολόγων του Δείκτη παρέμεινε σχετικά σταθερή τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, παρά τις προσδοκίες για σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης στην αγορά εταιρικών ομολόγων το 2019, τα συνολικά κεφάλαια σε εταιρικό χρέος αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το 2019 ενώ η αύξηση αυτή στηρίζεται κυρίως στις 2 νέες εκδόσεις της Coca-Cola. Βασικός παράγοντας αυτής της μειωμένης προσφοράς είναι ότι τα κεφάλαια των νέων εκδόσεων είναι σχετικά μικρά, Για παράδειγμα, οι νέες εκδόσεις των ομολόγων της Aegean και Attica Holdings αποτελούν μόνο το 2,6% και 2,3% του υφιστάμενου εταιρικού χρέους ενώ το ομόλογο της MLS δεν ξεπερνά το 1% των κεφαλαίων των ομολογιακών εκδόσεων.

Παρά τα προσεκτικά βήματα των εταιρειών για δανεισμό μέσω εταιρικών ομολόγων οι συνθήκες από την πλευρά της ζήτησης είναι ευνοϊκές. Το ράλι των κρατικών ομολόγων, η αναζήτηση των επενδυτών για ενσωμάτωση στα χαρτοφυλάκια τους τίτλων με σχετικά υψηλές αποδόσεις, η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δημιουργούν συνθήκες για βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά εταιρικών ομολόγων αλλά και προοπτικές για αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος δανεισμού σε χαμηλότερα επιτόκια αποφορτίζοντας τους ισολογισμούς των εταιρειών.

Ίσως με την παγίωση του τρέχοντος κλίματος να παρατηρηθεί το δ’ τρίμηνο του 2019 μια αντιστροφή της ισχνής προσφοράς νέων εκδόσεων ξεκινώντας με την έκδοση 7-ετούς ομολόγου από τον ΟΤΕ αλλά και τους σχεδιασμούς για νέες εκδόσεις ομολόγων από τα ΕΛΠΕ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν κύριο στόχο την αναχρηματοδότηση λήξεων ομολόγων σε χαμηλότερα επιτόκια αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών εισάγοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια», καταλήγει η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider