Ηχηρό σήμα κινδύνου πως «η νομισματική υποτίμηση δεν αποτελεί λύση για τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας» εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω ειδικής έκθεσής του που έδωσε, σήμερα, Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου – και συντάκτες της εν λόγω έκθεσης – προειδοποιούν τις χώρες να μην βασίζονται περισσότερο από όσο πρέπει στη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής και εξηγούν πως τα νομίσματα δεν είναι η λύση για την τόνωση μιας οικονομίας.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ έρχονται την ώρα που, υπό τους φόβους μιας παγκόσμιας ύφεσης, μια σειρά από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη μειώνουν τα επιτόκιά τους, με στόχο να τονώσουν τις οικονομίες τους.

Το Ταμείο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την αποδυνάμωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς, όπως επισημαίνει, οι εξαγωγές μιας χώρας που προχωρά σε υποτίμηση του νομίσματός της, γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές, γεγονός που μειώνει κατακόρυφα τη ζήτηση για τις εισαγωγές άλλων χωρών.

Η νομισματική υποτίμηση έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των διεθνών εμπορικών εντάσεων, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί ανοιχτά το Πεκίνο πως χειραγωγεί το νόμισμά της. Τον περασμένο Ιούνιο επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επιρρίπτοντας του ευθύνες για τη διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

«Μια υποτίμηση ενός νομίσματος κατά 10% βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο μιας χώρας κατά 0,3% του ΑΕΠ σε διάστημα 12 μηνών», διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΔΝΤ.