Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών βρίσκεται σε εξέλιξη (από τις 19:15 περίπου) το απόγευμα της Πέμπτης, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συνάντηση της Πέμπτης αφορά σε μια νέα προσπάθεια να επιλυθούν έως το Σάββατο τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που αφορούν στους πλειστηριασμούς, στα «κόκκινα» δάνεια, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα την Πέμπτη συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στο επίκεντρο του οποίου τέθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης και η εν εξελίξει διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, αν και την Τετάρτη διαπιστώθηκε πως υπάρχει καλή θέληση από τις εμπλεκόμενες πλευρές για ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων, ωστόσο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν συμπληρωματικές λύσεις για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων με σκοπό να προστατεύονται μόνον όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η κυβέρνηση θέλει να προστατεύεται το 55% των οφειλετών από τους πλειστηριασμούς, ωστόσο όλα πλέον δείχνουν ότι θα υποχωρήσει σε χαμηλότερο ποσοστό. Ειδικά δε εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να δέχεται το αρχικό όριο των 180.000 ευρώ που έθετε ως αντικειμενική αξία για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μειωθεί τελικά στις 150.000 ευρώ.

Άμεσα συνδεδεμένο με το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι και αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με τους θεσμούς να ζητούν από την ελληνική πλευρά να προσδιορίσει από τώρα - και πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο και Ασφαλιστικό

Δεδομένου ότι έως τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2016, αλλά και να προηγηθεί η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, κυβέρνηση και θεσμοί θα συζητήσουν Πέμπτη και Παρασκευή για τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2016, αλλά και για το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2017-2019 για το οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

Τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικά τα έσοδα από την πρόσθετη φορολόγηση των παιγνίων του ΟΠΑΠ θα βρεθούν στο επίκεντρο, όπως και άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που παραμένουν ακόμη στα χαρτιά, όπως οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αλλά ο συνολικός σχεδιασμός παραμένει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ θεσμών και υπουργείου Εργασίας.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM προκρίνουν τη δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους (η κυβέρνηση ήθελε να διατηρήσει τον ΟΓΑ) και ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης. Ακόμη, εξετάζεται η συσχέτιση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής με τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης σε όλες τις συντάξεις, κάτι που θα επιφέρει μεγάλες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider