H πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στο «μενού» της συνάντησης Τσακαλώτου-Λαγκάρντ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στο «μενού» της συνάντησης Τσακαλώτου-Λαγκάρντ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Παρασκευή με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον και αναμένεται να εξετάσουν την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή εκείνου του μέρους των δανείων του ΔΝΤ που φέρει πολύ υψηλό επιτόκιο. Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν επιτόκιο 5,1%.

Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων θα λειτουργήσει ευνοϊκά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς θα αποσυρθούν ακριβές μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως βλέπει θετικά αυτή την εξέλιξη, αφενός διότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφετέρου διότι θα περιορίσει το ρίσκο του ΔΝΤ και θα ενισχύσει τα οικονομικά του μεγέθη.

Επί του διαδικαστικού, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα για να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα στο Ταμείο. Αυτό το αίτημα πιθανότατα να υποβληθεί την τρέχουσα Παρασκευή από τον Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Σήμερα η οφειλή της Ελλάδος προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 9,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 6 δισ. ευρώ εφόσον η Ελλάδα αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του Ταμείου που ωριμάζουν την προσεχή διετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider