Σεντένο: Πρώτα η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, μετά η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεντένο: Πρώτα η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, μετά η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ
«Λάβαμε υπόψιν μας τη δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου», εξήγησε ο πρόεδρος του Εurogroup.

Στην αποσαφήνιση πως πρώτα θα απαιτηθεί η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια και μετά θα υλοποιηθεί η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας του Eurogroup.

Το άτυπο Eurogroup συνεδρίασε την Παρασκευή στο Βουκουρέστι και αποφάσισε να εγκρίνει την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Σεντένο, λάβαμε τη θετική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, στην οποία βεβαιώνεται ότι η χώρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της. «Ζητήσαμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ σήμερα δίνουμε εντολή να εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Λάβαμε υπόψιν μας τη δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου», εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που θα έχει.

Mε την έγκριση της εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ, στέλνουμε μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, πρόσθεσε ο Σεντένο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση ήταν έτοιμη μετά τις έντονες και όχι πάντα εύκολες συζητήσεις με τους Θεσμούς. Έγινε εφικτή χάρη στο θετικό αποτέλεσμα της έκθεσης της Κομισιόν, σημείωσε για να προσθέσει πως «Η Ελλάδα έλαβε τα μέτρα που χρειάζεται για να ενισχύσει τ φορολογική διοίκηση, να προχωρήσουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, έχει στόχο να προστατεύσει τους αδύναμους χωρίς να υπονομεύσει την ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, τα οποία είναι μεγάλο βάρος, όχι μόνο στην Ελλάδα». «Επιμείναμε να είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε ο Μοσκοβισί, εξηγώντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε ότι περί αυτού πρόκειται.

Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι ως προς το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, «έγινε πολύ καλή δουλειά, όπως και και εντατικές διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά, προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι και παρουσιάστηκε το τελικό νομοσχέδιο. Ο νόμος για την πρώτη κατοικία έχει θετικά στοιχεία καθώς μπορεί να διευκολύνει την αναδιάρθρωση δανείων, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να φιλτράρει τους υποψήφιους και για τον υφιστάμενο νόμο. Υπάρχει δηλαδή θετική διάχυση και στο προηγούμενο πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος μπορεί να βοηθήσει τη μείωση των NPEs».

Σημειώνουμε, τόνισε και το στέλεχος της ΕΚΤ, ότι το σχήμα θα είναι προσωρινό και ότι θα υπάρξει αναθεώρηση για την επιλεξιμότητα στο νέο σχήμα, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider