Tα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τρία είναι τα μεγάλα αγκάθια που χωρίζουν την Ελλάδα από τους δανειστές και στερούν από την ελληνική οικονομία τη χορήγηση της πολυπόθητης ρευστότητας των 12 δισ. ευρώ (τα 2 δισ. ευρώ της δόσης και τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Έχοντας στη διάθεσή της παρά μόνο έξι 24ωρα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου, ώστε να καλύψει το σύνολο των εκκρεμοτήτων που απομένει από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων. Πρόκειται για τα μεγάλα αγκάθια των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τη ρύθμιση των 100 δόσεων και την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το Eurogroup έδωσε διορία στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι και τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, με στόχο να κλείσουν τα τρία αυτά ανοιχτά μέτωπα που μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση, κρατώντας κλειστούς τους κρουνούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει μάχη για να διαγράψει κάθε ίχνος εμπλοκής με τους δανειστές στα τρία αγκάθια της διαπραγμάτευσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία.

Αναλυτικά:

Κόκκινα δάνεια

Για το φλέγον θέμα του καθορισμού των οικονομικών κριτηρίων που θα ορίζουν ποιοι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία τους από πλειστηριασμό, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και πως ο συμβιβασμός των δυο πλευρών προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο πήχης πλέον έχει κατέβει. Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύπτει σχεδόν τα δύο τρίτα όσων αρχικά ήθελε η κυβέρνηση να προστατεύσει. ​Πλέον δεν θα ξεπερνούν το 55%- 60%, δηλαδή 120.000 από τους περίπου 300.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια θα βρεθούν εκτός προστασίας. Και αυτό την ίδια ώρα που οι δανειστές δεν έχουν εγκαταλείψει οριστικά τη δική τους θέση, ήτοι η ρύθμιση να καλύπτει μόλις τους δυο στους δέκα δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο.

Ρύθμιση 100 δόσεων

Με βάση τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές ανοίγουν εκ νέου τον «φάκελο» του φορολογικού, επανεξετάζοντας όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στη διευθέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

Το ότι οι δανειστές εξέφραζαν αντιρρήσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι γνωστό από το σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτυλίχθηκε το θρίλερ των… άκαρπων διαδοχικών τηλεδιασκέψεων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει σχετική τροπολογία, η οποία προβλέπει αποπομπή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων μέσα σε διάστημα ενός μηνός δεν έχουν καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Οι δανειστές εγείρουν σοβαρές ενστάσεις, θεωρώντας πως είναι υπερβολικά μεγάλο το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών και για τον λόγο αυτό πιέζουν η προθεσμία να καταστεί πολύ μικρότερη του ενός μηνός. Ταυτόχρονα οι ξένοι τάσσονται υπέρ της άποψης να μην προηγείται ούτε σχετικό ειδοποιητήριο στον οφειλέτη. Πέραν της αυστηροποίησης των κριτηρίων για τη ρύθμιση, οι δανειστές φέρεται τώρα να ζητούν και μείωση των δόσεων, ώστε να μην ξεπερνούν τις 48 το ανώτερο.

Οι δανειστές προχωρούν ωστόσο ένα βήμα ακόμη παραπέρα, αξιώνοντας τροποποιήσεις και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι τροποποιήσεις αφορούν και πάλι αυστηροποίηση των κριτηρίων, αλλά και μείωση του αριθμού των δόσεων.

Τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει νέα πρόταση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αναμένοντας την ετυμηγορία των δανειστών.

Ισοδύναμα για αποφυγή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, ακόμη κι αν εντείνονται οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς και παραμένουν τα νομικά κωλύματα λόγω της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Ο πονοκέφαλος της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων παραμένει και αναμένεται να κορυφωθεί εντός των ερχόμενων ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider