Μετά τις εκλογές «αφήνει» την αναβάθμιση η Standard & Poor’s

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά τις εκλογές «αφήνει» την αναβάθμιση η Standard & Poor’s
Την έκβαση των φετινών εκλογών περιμένει ο οίκος αξιολόγησης για να αναβαθμίσει την Ελλάδα, όπως υποδεικνύει η έκθεση για τις προοπτικές της Ευρωζώνης το 2019.

Το αποτέλεσμα της φετινής εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, εκτιμά σε έκθεσή της η Standard & Poor’s με θέμα τις τάσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών της Ευρωζώνης.

Ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» μέση ανάπτυξη 2,4% την επόμενη τριετία στη χώρα μας, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτάχυνσης σε περίπτωση που η –επόμενη- κυβέρνηση λάβει μέτρα για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη της Ευρωζώνης με θετική προοπτική αξιόχρεου, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές αναβάθμισης εντός του 2019. Η πρώτη απόφαση της S&P’s για τη χώρα μας αναμένεται την Παρασκευή, ωστόσο, οι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανή μια αναβάθμιση στις παρούσες συνθήκες.

«Τα έτη 2016-2018 η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ωστόσο, η άποψή μας είναι ότι για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους απαιτούνται αναπτυξιακά μέτρα, παρά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

Στην ίδια έκθεση, με τίτλο Eurozone Sovereign Rating Trends 2019, ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει την εκτίμηση ότι η πρόσφατη τάση αναβαθμίσεων στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019 και οι αναβαθμίσεις να υπερβούν και φέτος τις υποβαθμίσεις όσον αφορά στο αξιόχρεο των κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι από τα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είναι η μόνη που κατατάσσεται σε κερδοσκοπική βαθμίδα αξιόχρεου (B+/Positive/B) και η μοναδική που έχει λάβει την κατώτερη βαθμολογία (5) για την αποτελεσματικότητα των θεσμών και της διακυβέρνησης, έναντι 2/3 που λαμβάνουν τα υπόλοιπα κράτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider