Ντράγκι: Το QE ήταν ο μοναδικός μοχλός ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Το QE ήταν ο μοναδικός μοχλός ανάκαμψης στην Ευρωζώνη
Η υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ δεν λήγει το 2018, συνεχίζεται μέσω των επανεπενδύσεων», διαμήνησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Το QE είναι ο μοναδικός μοχλός της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και έχουμε αρκετά στοιχεία για να το αποδείξουμε αυτό» διαμήνυσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη σημερινή του ομιλία κατά την οποία ανακοίνωσε τη λήξη της ανανέωσης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης μετά από τέσσερα χρόνια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε, πάντως, ότι «η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν τελειώνει το 2018 και το Πρόγραμμα Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού (APP) συνεχίζεται» μέσω των επανεπενδύσεων. «Εξακολουθούν να χρειάζονται ισχυρά νομισματικά κίνητρα για υποστήριξη της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα που προσεγγίζουν, αλλά δεν υπερβαίνουν, το 2%.

Σημείωσε, πάντως, οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε τροχιά ενίσχυσης λόγω μιας σειρά παραγόντων που εμπνέουν ανησυχία όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο προστατευτισμός στο εμπόριο και η έντονη μεταβλητότητα των αγορών. Η επισήμανση των κινδύνων αυτών ενέτεινε τις πιέσεις στο ευρώ, το οποίο κατέγραφε απώλειες 0,30% έναντι του δολαρίου, στο 1,1337, στις 17:40 (ώρα Ελλάδος).

Αντιστάθηκε, ωστόσο, στις πιέσεις των δημοσιογράφων να προσδιορίσει πόσο θα συνεχιστούν οι επανεπενδύσεις «πέραν της πρώτης αύξησης των επιτοκίων του ευρώ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ. «Εάν θέλαμε να προσδιορίσουμε συγκεκριμένο διάστημα, θα το είχαμε κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Το QE αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλες μελλοντικές περιπτώσεις, διαμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης και εξήγησε ότι πλέον η ποσοστική χαλάρωση αποτελεί επίσημο εργαλείο πολιτικής που έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα στις τρέχουσες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας», τόνισε ο ίδιος. Όσον αφορά στα δημοσιονομικά «μαξιλάρια», εξήγησε ότι το ΔΣ της τράπεζας επαναλαμβάνει την ανάγκη αναδόμησης αυτών, ιδίως στα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι διατεθειμένη η ΕΚΤ να επανεργοποιήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων, ο Ντράγκι επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται γιατί το βασικό μας όριο είναι ακόμη σε ισχύ». Σημείωσε, πάντως, ότι «δεν έχουμε συζητήσει άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, αλλά η γενική μας πρόθεση είναι να διατηρήσουμε τη ρευστότητα όσο διαθέσιμη χρειάζεται».

«Σταθερή εμπιστοσύνη με αυξημένη επιφυλακτικότητα»

«Εάν πρέπει να συμπυκνώσω τα συμπεράσματα των συζητήσεων που είχαμε στο διοικητικό συμβούλιο όσον αφορά στις ενδείξεις για το μέλλον (forward guidance) θα έλεγα ότι επικρατεί συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη με αυξημένη επιφυλακτικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης

Η εγχώρια ζήτηση, η οποία έχει τονωθεί χάρη στα νομισματικά κίνητρα της ΕΚΤ, εξακολουθεί να τονώνει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη , σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης και επανάλαβε ότι η προοπτική της ανάπτυξης στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ισορροπημένη.

ecb

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0%, όπως επίσης αμετάβλητα παρέμειναν και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στο 0,25%) και τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στο -0,40%), αντίστοιχα.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη νομισματική ένωση»

«Επικρατούμε τα βήματα που ελήφθησαν από το Eurogroup για βελτίωση της νομισματικής ένωσης, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα», απάντησε ο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πολύτιμος σύμβουλος σε αυτή τη διαδικασία, δεν λαμβάνουμε όμως εμείς τις αποφάσεις», τόνισε.

«Καταδικάζουμε τη βία αλλά το δικαίωμα διαμαρτυρίας αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας μας» δήλωσε, τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης σε ερώτηση σχετικά με τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Εξέφρασε, επίσης, τα συλληπτήρια του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας για τα θύματα της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider