Κοινωνικό μέρισμα, επίδομα στέγασης, επιδότηση προσλήψεων «ξεκλειδώνει» ο προϋπολογισμός

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικό μέρισμα, επίδομα στέγασης, επιδότηση προσλήψεων «ξεκλειδώνει» ο προϋπολογισμός
Ο καθαρός δημοσιονομικός χώρος για το 2018 υπολογίζεται σε 885 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην διανομή ενός «γενναίου» μερίσματος σε ανέργους, νέους, δικαιούχους του ΚΕΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε 1,3 εκατ. δικαιούχους, την χορήγηση επιδόματος στέγασης σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά και την επιδότηση προσλήψεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο καθαρός δημοσιονομικός χώρος για το 2018 υπολογίζεται σε 885 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην διανομή ενός «γενναίου» μερίσματος σε ανέργους, νέους, δικαιούχους του ΚΕΑ και συνταξιούχους που απώλεσαν το ΕΚΑΣ.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (koinonikomerisma.gr) αναμένεται να ξεκινήσει την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν θα έχουν αξιόλογες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Τον Ιανουάριο θα δοθεί το επίδομα στέγασης συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες με δάνειο πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να εκκινούν από την περιοχή των 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ.

Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), κριτήρια διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης, ενώ η διαδικασία θα γίνεται μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Ένα ακόμη θετικό μέτρο που «αποκάλυψε» ο φετινός προϋπολογισμός είναι η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 51 εκ. ευρώ., ενώ η επιδότηση αφορά την πρόσληψη νέων ηλικίας έως 24 ετών και θα είναι στο 50% των εργοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα 4.500 εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένο προσωπικό θα προσληφθούν στην Ειδική Αγωγή, σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τέλος για το 2019, το ύψος της δαπάνης του επιδόματος παιδιού εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 961 εκατ. ευρώ έναντι 1.020 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ αυξημένη κατά 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 αναμένεται και η συνολική δαπάνη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 850 εκατ. ευρώ.

Επίσης από 1/1/2019 μεταφέρεται η αρμοδιότητα καταβολής των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία ύψους 740 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ στον ΟΠΕΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider