Αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας για τους λευκούς ηλικίας 45-54 ετών στις ΗΠΑ διαπιστώνει έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, ανατρέποντας την μέχρι πρότινος εικόνα για αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα.

Η αυτοκτονία, οι καταχρήσεις αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, καθώς και τα χρόνια νοσήματα στο ήπαρ, θεωρούνται ως τα κυριότερα αίτια θανάτου για τους λευκούς μεσήλικες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας για τα έτη 1999-2013.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας δεν κάνει διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά ούτε μεταξύ κατηγοριών εισοδήματος, όσον αφορά το δείγμα των λευκών μεσήλικων αμερικανών. Μείωση παρουσιάζει, αντιθέτως, το αντίστοιχο ποσοστό για τους πληθυσμούς των αφροαμερικανών και λατινοαμερικανών για την ίδια ηλικιακή ομάδα, όπως καταδεικνύει η έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη του ποσοστού θνησιμότητας για τους μεσήλικες δεν παρατηρείται σε καμία άλλη προηγμένη χώρα, διαβεβαιώνουν οι συντάκτες της έκθεσης και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Anne Case και Angus Deaton.

Τα πορίσματα της έκθεσης καταδεικνύουν, όπως εξηγούν, τον μοιραίο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στις αντίξοες και επώδυνες συνθήκες διαβίωσης, όπως είναι οι σωματικές και ψυχικές νόσοι και οι δυσμενείς ανατροπές των συνθηκών ζωής. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η στροφή προς το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την αυτοκτονία είναι σε τέτοιο βαθμό διευρυμένη που έχουν εξουδετερώσει τη θετική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής από τον περιορισμό άλλων θανατηφόρων παραγόντων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα κ.α.