Υπό εξέταση από την Κομισιόν η Πολωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό εξέταση από την Κομισιόν η Πολωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει το προκαταρκτικό στάδιο μιας επίσημης διαδικασίας ελέγχου με το ερώτημα αν οι ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας παραβιάζουν τους κανονισμούς της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Μιλώντας μετά την ασυνήθιστα μακρά συνεδρίαση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο πρώτος αντιπρόεδρός της, Frans Timmermans, είπε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα αποφασίσαμε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια προκαταρκτική διερεύνηση του ζητήματος» με βάση το πλαίσιο για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο (από τα τρία συνολικά) της διαδικασίας διασφάλισης του κράτους δικαίου, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, εξήγησε ο Timmermans. Η διαδικασία αυτή εισήχθη τον Μάρτιο του 2014, αφού η Επιτροπή κατηγορήθηκε ότι δεν κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι Επίτροποι τάχθηκαν υπέρ της αναβολής εφαρμογής αυτής της διαδικασίας προς το παρόν.

«Ο σκοπός της διαδικασίας που ξεκινήσαμε είναι να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο, να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε βάθος και να ξεκινήσουμε διάλογο με τις πολωνικές αρχές χωρίς να προκαταβάλουμε τα πιθανά επόμενα βήματά μας», συνέχισε ο Timmermans.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν και τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα μέτρα που λαμβάνει η πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τον έλεγχό της στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την (εσωτερική) πολιτική της Πολωνίας, είναι απλώς η ευθύνη που έχουμε με βάση τις Συνθήκες. Η εσωτερική πολιτική της Πολωνίας δεν με αφορά, δεν ξέρω τίποτα για αυτήν και δεν θέλω να μάθω», τόνισε ο Επίτροπος.

Εξάλλου, με επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας ο Timmermans σημειώνει ότι οι αλλαγές στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης θίγουν ζητήματα που αφορούν την ελευθερία και τον πλουραλισμό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider