Με τους κατοίκους να εξακολουθούν να μετρούν περίπου 1,357 δισ. η Κίνα αποφάσισε να βάλει τέλος στην αμφιλεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού, μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, όπως μετέδωσε το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhu.

Η ιστορική απόφαση που θα επιτρέψει στους κινέζους να αποκτούν μέχρι δύο παιδιά, ελήφθη κατά την διάρκεια της 5ης ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, έπειτα από τέσσερις ημέρες εργασιών αφιερωμένων στην υιοθέτηση του 13ου πενταετούς προγράμματος (2016-2020). 

Η κυβέρνηση του Πεκίνου προχώρησε στην κατάργηση της απαγόρευσης με στόχο «τη βελτίωση της στρατηγικής δημογραφικής ανάπτυξης» και «την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού». Η μέχρι χθες ισχύουσα πολιτική, που υιοθετήθηκε πριν από 35 χρόνια σε μια προσπάθεια για ισορροπημένη ανάπτυξη στη χώρα, υποχρέωνε τις οικογένειες που ζούσαν σε αστικές περιοχές να έχουν ένα μόνο παιδί. Αν και ο κανονισμός παρουσιαζόταν χαλαρότερος σε απομακρυσμένες περιοχές, οι επίδοξες «πολύτεκνες» μητέρες για να τεκνοποιήσουν για δεύτερη φορά όφειλαν να καταβάλλουν ένα πολύ υψηλό πρόστιμο. Στην περίπτωση που δεν οι γονείς δεν ήταν εύποροι και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν το δεύτερο παιδί δεν είχε δικαίωμα να μετάσχει στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευση ούτε είχε πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη «για την βελτίωση της στρατηγικής δημογραφικής ανάπτυξης», με στόχο «την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού» αλλά και μια «ισορροπημένη ανάπτυξη στην χώρα».

Πώς επηρεάζει όμως η πληθυσμιακή γήρανση την οικονομία; Παρακάτω ακολουθούν 3 διαγράμματα του Bloomberg με στατιστικά στοιχεία και προβλέψεις που ενδεχομένως ώθησαν του ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ιστορική αυτή αλλαγή.

Ως αποτέλεσμα της ισχύουσας πολιτικής ο αριθμός των βρεφών κατέγραφε τεράστια μείωση είχε διαμορφωθεί σε 12,1 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους το 2013, έναντι 23,3 γεννήσεων το 1987.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ κυμαίνετια περίπου στις 13 γεννήσεις, της Μαλαισίας στις 18 και του Βιετνάμ 16, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ταυτόχρονα το ποσοστό γεννήσεων στην Ιαπωνία, της οποίας τα δημογραφικά προβλήματα είναι γνωστά, είναι οκτώ βρέφη ανά 1.000 άτομα.

Η υπογεννητικότητα βέβαια συνεπάγεται ένα έθνος με ολοένα και μικρότερο εργατικό δυναμικό γεγονός που μπορεί όχι μόνο να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη αλλά και να ανεβάσει τα όρια του κατώτατου μισθού με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Ως συνέπεια πολλές εταιρείες θα αναγκάζονταν να μεταφέρουν τις εργοστασιακές τους μονάδες σε χώρες εντός ή εκτός Ασίας για να ισορροπήσουν τα εργασιακά κόστη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε δύο τελευταίες δεκαετίες  το 2014, καταγράφοντας πτώση 0,2%( από 1,6 εκατ.άνθρωποι σε 1,004 εκατ. άνθρωποι).

Ταυτόχρονα η δημογραφική αλλαγή θα σημάνει κι έναν ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του υπέργηρου πληθυσμού, που θα έχει ως συνεπεια τον περιορισμό του εργατικού δυναμικού, τη διόγκωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης καθώς και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών ο αριθμός των Κινέζων ηλικίας 60 ετών και άνω θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια αγγίζοντας τα 431 εκατ.

Η πολιτική του ενός παιδιού ψηφίστηκε το 1978 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 1980. Οι εξαιρέσεις είναι πολλές και περιλαμβάνουν όλες τις εθνικές μειονότητες της Κίνας. Σύμφωνα με έρευνα του 2007, η πολιτική ίσχυε για το 36% του πληθυσμού.  Επιπλέον, το 53% μπορούσε να αποκτήσει δεύτερο παιδί στην περίπτωση που το πρώτο ήταν κορίτσι. Το 2013 το Κομμουνιστικό Κόμμα επέτρεψε τα δύο παιδιά στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο γονέων ήταν μοναχοπαίδι. 

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, που συνεδριάζει από τη Δευτέρα με άκρα μυστικότητα, υιοθέτησε επίσης τον στόχο μιας «μέσης-υψηλής» οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Επίσης υιοθετήθηκαν η αρχή του διπλασιασμού των κατά κεφαλήν εσόδων μεταξύ του 2010 και του 2020 και της υποστήριξης στην κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα επικυρώθηκε και ο αποκλεισμός 10 μελών του Κόμματος, τα οποία κατηγορούνται για διαφθορά, καταχρήσεις και διάφορες παραβάσεις.