Τα παιδιά και μάλιστα τα Ελληνόπουλα είναι εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση, όπως αποκαλύπτει έρευνα – κόλαφος του Ινστιτούτου Bertelsmann, την οποία παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, αριθμός – σοκ της τάξης των 26 εκατομμυρίων παιδιών στην Ευρώπη απειλείται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα κινδύνου. Σύμφωνα με τον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης (Social Justice Index) του Bertelmann – μια ετήσια έρευνα των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – υπάρχει μεγάλο χάσμα όχι μόνο μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά και μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων.

Από τα ευρήματα της έκθεσης προκύπτει πως σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, ο αριθμός των παιδιών και των νέων ανθρώπων που απειλούνται να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε κατά 1,2 εκατομμύρια από το 2007 μέχρι και σήμερα για να ανέλθει στα 7,6 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών, ηλικίας από 20 έως και 24 ετών, που είναι άνεργοι ή στερούνται εκπαίδευσης, έχει αυξηθεί στα 25 από τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2008 μέχρι και σήμερα. Στην Ιταλία, το 32% των νέων ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ενώ, αντίστοιχα, στην Ισπανία το ίδιο ποσοστό διαμορφώνεται στο 24,8%.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά στην Ευρώπη, είτε σε όρους κοινωνικούς, είτε σε όρους οικονομικούς», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Bertelsmann, Aart De Geus. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της θα πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια για τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους», προσθέτει.

Στον αντίποδα και σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, ο αριθμός των Ευρωπαίων της τρίτης ηλικίας (65 ετών και άνω) που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας βαίνει μειούμενος.

Οι αιτίες του χάσματος

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου που συνέταξαν την εν λόγω έρευνα, τρεις είναι οι αιτίες που έχουν οδηγήσει στην Ευρώπη δύο ταχυτήτων, σε όρους οικονομικούς και κοινωνικούς, είτε μεταξύ Βορρά και Νότου, είτε ανάμεσα στους νέους και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται για την ανοδική τάση του δημόσιου χρέους, το πάγωμα των επενδύσεων στους νευραλγικούς τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, αλλά και για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν στην οικονομία τα υφιστάμενα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Τσεχία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σε όρους υψηλής κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη, ενώ, αντίθετα, στον πάτο βρίσκονται η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία.