Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει σκοπό να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποβλήθηκε το πρωί στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Παρίσι από τον πρόεδρο της COP21 και υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος.
«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, σε σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων. Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του στην προεδρία, Manuel Pulgar Vidal, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.
Ο κ. Fabius ανέφερε ότι το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο «δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό». Επιπλέον συμπλήρωσε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι. Eνας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025».
Στην εκδήλωση που ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στο Παρίσι, όπου διεξάγεται η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα (COP21) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρουσιάζεται το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αργότερα στο Μπουρζέ αναμένεται να μεταβεί και ο γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande.
Οι αντιπρόσωποι συνεδριάζουν από τις 30 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Μπουρζέ (βορειοανατολικό παρισινό προάστιο) με στόχο να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για να περιοριστεί η απορρύθμιση του κλίματος που έχει καταστροφικές συνέπειες. Η Διάσκεψη, προγραμματίζονταν να λήξει την Παρασκευή αλλά οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν για μια ακόμα ημέρα προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται ιστορική αφού τα σημαντικότερα ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν απασχολούσαν τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα για περισσότερα από 20 χρόνια. Να υπενθυμίσουμε πως τα κυριότερα εκ των σημείων τριβής ήταν κατά πόσο θα πρέπει οι πλουσιότερες χώρες να χρηματοδοτήσουν τα φτωχότερα κράτη για τη μείωση των εκπομπών, και κατά πόσο θα πρέπει όλες οι χώρες συλλογικά να μειώσουν τη ρύπανση άνθρακα, ώστε να αποτραπεί η επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη.