Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους στην Κουντούζ του Αφγανιστάν ζητούν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, με αίτημα που κατέθεσαν στον Λευκό Οίκο και το οποίο φέρει την υπογραφή 547.000 ατόμων.  

Το κείμενο καλεί τον πρόεδρο Barack Obama «να αποδεχθεί τη διεξαγωγή έρευνας» από τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (CIHEF), έναν οργανισμό που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να διερευνά ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι MSF.

Τη νύχτα της 2ας προς 3η Οκτωβρίου, ένα αμερικανικό αεροπλάνο AC-130 βομβάρδισε το νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, προκαλώντας τον θάνατο 30 ανθρώπων.

Ο στρατηγός Κάμπελ, ο Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δήλωσε στις 25 Νοεμβρίου έπειτα από έρευνα του Πενταγώνου πως η αεροπορική επιδρομή προκλήθηκε «κυρίως από ανθρώπινο λάθος», το οποίο επιδείνωσαν «τεχνικές παραλείψεις και αδυναμίες στη διαδικασία».

Ωστόσο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) εξακολουθούν να διεκδικούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

«Μόνο μια πλήρης έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μας στις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα σεβαστούν τους νόμους του πολέμου», δήλωσε ο Jason Cone, ο διευθυντής των MSF στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας στα τέλη Νοεμβρίου μετά το πόρισμα της έκθεσης του Πενταγώνου. Ο Barack Obama έχει ζητήσει συγγνώμη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και το Πεντάγωνο έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει τα θύματα.

Η CIHEF, που εδρεύει στη Βέρνη, είναι ένας μηχανισμός που προβλέπεται από τις Συνθήκες της Γενεύης οι οποίες καθορίζουν τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου στους πολέμους. Αν και υφίσταται στα χαρτιά από το 1977, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ