Βρέθηκε θησαυρός ρωμαϊκών νομισμάτων σε δενδρόκηπο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρέθηκε θησαυρός ρωμαϊκών νομισμάτων σε δενδρόκηπο

Ένας από τους μεγαλύτερους νομισματικούς θησαυρούς που έχουν βρεθεί ποτέ στην Ελβετία ανακαλύφθηκε τυχαία σε δενδρόκηπο και μάλιστα με προσωρινό ιδιοκτήτη…έναν τυφλοπόντικα. Τα 4.000 νομίσματα ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή και ζυγίζουν 15 κιλά και ο κάτοχός τους τα είχε θάψει πριν από 1.700 χρόνια.

Το θησαυρό ανακάλυψε ένας παραγωγός κηπευτικών ειδών στον δενδρόκηπό του. Τα ευρήματα είναι σε άριστη κατάσταση ενώ είναι ευδιάκριτες οι εικόνες και τα γράμματα.

Ένας ειδικός εξήγησε ότι τα νομίσματα αυτά φέρουν τα πορτρέτα πολλών Ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και του Μαξιμιανού (286-305). Τα πιο πρόσφατα ανάγονται στο έτος 294.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο κάτοχός τους τα απέσυρε από την κυκλοφορία λίγο μετά την κοπή τους. Για αδιευκρίνιστους λόγους, τα έθαψε λίγο μετά το 294 και δεν επέστρεψε ποτέ για να τα αναζητήσει.

Τα νομίσματα έμειναν κάτω από το χώμα επί 1.700 χρόνια, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο καλλιεργητής είδε κάποια από αυτά στην είσοδο της φωλιάς ενός τυφλοπόντικα. Ενημέρωσε την αρχαιολογική υπηρεσία που οργάνωσε μια ανασκαφή στον δεντρόκηπο και βρήκε συνολικά 4.166 μπρούτζινα νομίσματα. Κάποια από τα νομίσματα αυτά ήταν προσεκτικά τυλιγμένα μέσα σε μικρά υφασμάτινα ή δερμάτινα σακουλάκια.

Η αξία τους, την εποχή εκείνη, θα ήταν ίση με τα εισοδήματα δύο ετών ενός μέσου ανθρώπου. Η σημερινή τους αξία δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, καθώς «δεν αποτελούσε προτεραιότητα», εξήγησαν οι αρχαιολόγοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider