Τραμπ: Θα «σώσει» τους Αμερικανούς από την κρίση του κορονοϊού με τέσσερα διατάγματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραμπ: Θα «σώσει» τους Αμερικανούς από την κρίση του κορονοϊού με τέσσερα διατάγματα
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προωθεί με τέσσερα αμφίβολα διατάγματα το σχέδιο της κυβέρνησής του για «να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς εργαζομένους» εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων επικρίσεων που δέχεται για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε χθες Σάββατο το νέο σχέδιο της κυβέρνησής του για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς που απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους και πλήττονται από την ανεργία εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

«Αρκετά. Θα σώσουμε αμερικανικές θέσεις εργασίας και θα πάμε να βοηθήσουμε τους αμερικανούς εργαζομένους», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις γηπέδου γκολφ που του ανήκει στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρζι.

Ο Τραμπ υπέγραψε κατόπιν τέσσερα διατάγματα που προβλέπουν:

  • το πάγωμα των μισθολογικών φορολογικών εισφορών,
  • την χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ύψους 400 δολαρίων ανά εβδομάδα,
  • την προστασία ενοικιαστών και δανειοληπτών που απειλούνται με έξωση και
  • την αναστολή της καταβολής δόσεων φοιτητικών δανείων.

Καθώς οι ΗΠΑ όδευαν να διαβούν το όριο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 160.000, ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο διεξήγαγαν επί δύο εβδομάδες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο, γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Όμως, ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες προτού να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, κι ενώ η ισχύς των πρώτων μέτρων στήριξης εξέπνευσε την 31η Ιουλίου, οι συνομιλίες αποδείχθηκαν άκαρπες.

Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις αυτές μάλλον θα αμφισβητηθούν στη δικαιοσύνη, καθώς το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι είναι το Κογκρέσο εκείνο που παίρνει αποφάσεις για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο της κυβέρνησης του Τραμπ «σειρά ημίμετρων». «Ακόμη μια κυνική προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών του» είδε στην κίνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, εκτιμώντας πως η χώρα έχει ανάγκη έναν «αληθινό ηγέτη», ικανό να διαπραγματευθεί με το Κογκρέσο.

Ωστόσο, μολονότι η παράταση της χορήγησης των επιδομάτων αυτών, που αποτρέπει τον κίνδυνο εκατομμύρια νοικοκυριά να περιπέσουν στη φτώχεια, δεν ήταν αντικείμενο του διαλόγου στο Κογκρέσο, το ύψος τους ήταν ένα από τα μήλα της έριδας: οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν να μειωθεί στα 200 δολάρια, οι Δημοκρατικοί ζητούσαν να ανέρχεται σε 600.

Οι Δημοκρατικοί ασκούσαν πίεση για να καταρτιστεί ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, ύψους 3 τρισ. δολαρίων, να ενισχυθούν τα αμερικανικά ταχυδρομεία ενόψει προεδρικών εκλογών, καθώς και να παραταθεί το επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων ανά εβδομάδα, μεταξύ άλλων. Απέρριψαν το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, το κόστος του οποίου θα ανέλθει σε 1 τρισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider