Περί το 76% των Ρώσων έχει μέχρι στιγμής ψηφίσει υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να επιτρέψουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία έως το 2036, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων VTsIOM.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το πανεθνικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου και διεξάγεται σε διάστημα επτά ημερών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εάν εγκριθούν οι αλλαγές, ο Πούτιν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη θητείες στην προεδρία, όταν λήξει η τρέχουσα, το 2024.

Για νοθεία κάνουν λόγο οι επικριτές του Κεμλίνου

Σύμφωνα με τη VTsIOM, το 76% αυτών που είχαν έως τώρα ψηφίσει στήριξαν τις μεταρρυμίσεις και ότι το 23,6% των ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, αφού ψήφισαν, δήλωσαν ότι τάχθηκαν κατά των μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 800 εκλογικά τμήματα σε 25 περιοχές της χώρας, με τη συμμετοχή 163.124 ψηφοφόρων. Τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις προβλέψεις πριν από το δημοψήφισμα που βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες της VTsIOM.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι απάτη και φοβούνται ότι θα υπάρξει νοθεία.