«Γκάφα» 69 εκατ. δολαρίων με την υπογραφή του Λευκού Οίκου

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γκάφα» 69 εκατ. δολαρίων με την υπογραφή του Λευκού Οίκου
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πλήρωσε 69,1 εκατ. δολάρια, για αναπνευστήρες που δεν έλαβε ποτέ, σε έναν κατασκευαστή που δεν έχει καμία σχέση με ιατρικό εξοπλισμό, μετά από σύσταση του Λευκού Οίκου. 

Μία απίστευτη «γκάφα» με την υπογραφή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου, που κόστισε πολύ ακριβά, κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πλήρωσε 69,1 εκατ. δολάρια, για αναπνευστήρες που δεν έλαβε ποτέ, σε έναν κατασκευαστή που δεν έχει καμία σχέση με ιατρικό εξοπλισμό, μετά από σύσταση του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για τον Γιάρον Όρεν Πάινς, έναν κατασκευαστή ηλεκτρικών συσκευών στη Καλιφόρνια, ο οποίος «απάντησε» σε ένα tweet του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο καλούσε την Ford και την General Motors να ξεκινήσουν να παράγουν αναπνευστήρες στα εργοστάσια τους, για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

Ο επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια απάντησε λέγοντας: «Μπορούμε να σας προμηθεύσουμε με αναπνευστήρες. Βάλε κάποιον να με καλέσει επειγόντως».

Ποιος έδωσε το «οκ»;

Σύμφωνα με το Business Insider και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μόλις 3 ημέρες αργότερα ο Λευκός Οίκος είχε καταχωρήσει την επιχείρηση του Γιάρον Όρεν Πάινς στον κατάλογο με τους εγκεκριμένους προμηθευτές και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης παρήγγειλε 1,450 αναπνευστήρες, έναντι 69,1 εκατ., δολαρίων, τιμή τρεις φορές υψηλότερη από την καθορισμένη, για τους αναπνευστήρες υψηλής ποιότητας!

Μάλιστα, ένας ανώνυμος αξιωματούχος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δήλωσε στο BuzzFeed πως η παραγγελία έγινε μετά από «απευθείας σύσταση» από τον Λευκό Οίκο, αν και δεν είναι σαφές ποιος την πραγματοποίησε.

«Περιμένοντας» την επιστροφή χρημάτων

Στο μεταξύ οι αναπνευστήρες δεν έφτασαν ποτέ και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης προχώρησε στην ακύρωση του συμβολαίου, ενώ προσπαθεί παράλληλα να ρυθμίσει την επιστροφή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία.

Όσο εντυπωσιακή και αν είναι αυτή η περίπτωση, δεν είναι η μοναδική περίπτωση κακοδιαχείρισης δημόσιου κεφαλαίου που βλέπουμε υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ. Μόλις πριν από ένα μήνα, η Washington Post αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Τραμπ «υπέγραψε» συμβόλαιο ύψους 55 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία Panthera Worldwide LLC, η οποία είχε ήδη υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα και δεν διαθέτει δηλωμένους εργαζομένους από το 2018.

Και σε εκείνη την περίπτωση, το συμβόλαιο αφορούσε στην παραγωγή προστατευτικών μασκών N95 για ιατρική χρήση, όμως - και σε εκείνη την περίπτωση - η εταιρεία δεν έχει κανένα προηγούμενο στην παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού ή υλικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider