Η ταυτότητα του καμικάζι του Bataclan που έχει αναγνωρισθεί από τους ερευνητές χάρη στο αποτύπωμα ενός δάχτυλού του που κόπηκε από την έκρηξη, είναι πλέον γνωστή: πρόκειται για τον Ismael Omar Mostefai, έναν 29χρονο που έχει γεννηθεί στην πόλη Κουρκουρόν, 25 χλμ. νότια του Παρισιού, και ζούσε τουλάχιστον έως το 2012 στη γειτονική πόλη Σαρτρ, αναφέρουν σήμερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Le Monde αναφέρει επικαλούμενη πηγές της πως ο Ismael Omar Mostefai είναι πολύ πιθανόν να πέρασε μερικούς μήνες στη Συρία το χειμώνα του 2013-2014, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από το πέρασμά του από την Τουρκία.

Το βράδυ της Παρασκευής, στις 21:40 (τοπική ώρα), ο Ismael Omar Mostefai είναι ένας από τους τρεις άνδρες που βγαίνουν από ένα μαύρο Polo και εισβάλλουν στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ανοίγουν πυρ κατά ριπάς εν μέσω της συναυλίας. Σε σύντομη συνομιλία που είχαν με την αστυνομία πριν ανατινάξουν την αίθουσα, μίλησαν για τη Συρία και το Ιράκ. Άφησαν πίσω τους 89 νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες.

Χάρη στο κομμένο δάκτυλο, είναι ο μόνος από τους καμικάζι που έχει ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1985 στην Κουρκουρόν, είχε αλγερινή καταγωγή και ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ είχε επίσης δύο αδελφούς και δύο αδελφές, σύμφωνα με τη Journal du Centre. Ένας από τους αδελφούς του είχε ένα μπαρ με ναργιλέδες στην Σαρτρ.

Ο Mostefai ήταν γνωστός στην αστυνομία. Από το 2004 έως το 2010 είχε καταδικασθεί οκτώ φορές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου (οδήγηση χωρίς άδεια, εξύβριση, ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι συνδέεται με τοπικά λαθρεμπόρια ναρκωτικών, σύμφωνα πάντα με τη Journal du Centre). Ωστόσο ουδέποτε φυλακίσθηκε.

Ο νεαρός άνδρας βρισκόταν πάντως στα ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών από το 2010, όταν είχε εντοπισθεί ως ύποπτος για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. «Ωστόσο το όνομά του δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε φάκελο που σχετίζεται με κάποια τρομοκρατική επιχείρηση», διευκρίνισε χθες, Σάββατο, ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο δήμαρχος της Σαρτρ, θυμάται πως «από το 2012 δεν κινούνταν καθόλου. Δεν έκανε θόρυβο. Δεν είχε κάποια γνωστή επαγγελματική δραστηριότητα και απ' ό,τι φαίνεται, αν και η πληροφορία αυτή ελέγχεται, ζούσε σε εργατική κατοικία της συνοικίας Λα Μαντλέν». Ωστόσο στη συνοικία αυτή ορισμένοι κάτοικοι είπαν πως πίστευαν ότι ο Ismael Omar Mostefai είχε εγκαταλείψει την πόλη «εδώ και δύο, ακόμη και τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Le Monde, ο μελλοντικός καμικάζι του Bataclanείχε απουσιάσει μερικούς μήνες από τη Λα Μαντλέν για να μεταβεί στη Συρία. Το φθινόπωρο του 2013 πέρασε από την Τουρκία και οι υπηρεσίες πληροφοριών ξαναβρίσκουν τα ίχνη του την άνοιξη του 2014, παρακολουθώντας μια μικρή ομάδα σαλαφιστών στη Σαρτρ. Τότε θεωρούνταν απλό μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με τη Journal du Centre, Ismael Omar Mostefai «ακολούθησε έναν ριζοσπαστικό ισλαμιστή» που είχε μεταβεί πολλές φορές στην περιοχή αυτή της Γαλλίας για προσηλυτισμό, έναν Μαροκινό κάτοικο Βελγίου. «Σήμερα το ζήτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ένα δίκτυο στη Σαρτρ ή αν ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ ήταν ένα μεμονωμένο άτομο που σχετιζόταν με βελγικά ή άλλα δίκτυα», λέει ο δήμαρχος της Σαρτρ.

Χθες, Σάββατο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αστυνομικοί ερεύνησαν τις κατοικίες του πατέρα και ενός από τους αδελφούς του και έθεσαν υπό κράτηση τους δύο άνδρες για να ελέγξουν τις καταθέσεις τους. Πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο αδελφός του τρομοκράτη, ηλικίας 34 ετών, εμφανίσθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα του Κρετέιγ πριν τεθεί υπό κράτηση». Κατέθεσε ότι δεν είχε επαφή μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια έπειτα από μια οικογενειακή διένεξη, πρόσθεσε όμως ότι εξεπλάγη όταν έμαθε πως ριζοσπαστικοποιήθηκε.