Ένα βήμα πριν την εισβολή στη Συρία η Τουρκία - Κινητικότητα στα σύνορα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα πριν την εισβολή στη Συρία η Τουρκία - Κινητικότητα στα σύνορα
Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και ο απεσταλμένος του στην Τουρκία αλλά και το Reuters διαψεύδουν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Τουρκικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Bloomberg. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται πως έχει ξεκινήσει η επιχείρηση με αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως οι προετοιμασίες είναι στην τελική ευθεία.

Μικρή ομάδα τουρκικών δυνάμεων μπήκε το πρωί της Τετάρτης στη Συρία από δύο σημεία στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι στρατιώτες βρίσκονται κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, οι οποίες έχουν κουρδικό πληθυσμό. Αποστολή τους είναι η προετοιμασία για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg χωρίς να κατονομαστεί.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε πως δεν έχει ξεκινήσει η εισβολή στη Συρία, ωστόσο διευκρίνισε πως συνεχίζονται οι προετοιμασίες. «Οι προετοιμασίες και οι μεταφορές που σχετίζονται με την εισβολή συνεχίζονται. Τις κάνουμε προσεκτικά, σε συνεννόηση με τον αρχηγό του στρατού μας», δήλωσε ο Ακάρ.

Ταυτόχρονα το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και ο απεσταλμένος του στην Τουρκία αλλά και το Reuters διαψεύδουν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Ειδικότερα Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία δεν έχει αρχίσει, αλλά γίνονται οι τελικές προετοιμασίες γι' αυτήν και η ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί.

Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό απομάκρυναν ένα τμήμα από μπετόν του συνοριακού φράχτη, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι μονάδες του τουρκικού στρατού και του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ, συμμαχία Σύρων αντικαθεστωτικών που υποστηρίζεται από την Άγκυρα) θα περάσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας σύντομα.

Το βράδυ της Τρίτης το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Στρατιωτικές δυνάμεις και Κούρδοι πολίτες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Θέλουν να σταθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσουν την Τουρκία», δηλώνει ο Αρίν Σέικχμους, ακτιβιστής από το Καμίσλι της Συρίας, στο οποίο συγκεντρώνονται επίσης Κούρδοι.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή και καλώντας «σε αντίσταση» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

«Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους.

«Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (…) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

Η συγκέντρωση του πληθυσμού ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider