Αναλυτές: Ολοένα και πιο πιθανή η προσφυγή της Ιταλίας στις κάλπες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Ολοένα και πιο πιθανή η προσφυγή της Ιταλίας στις κάλπες
Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει δώσει περιθώριο λίγων ημερών και συγκεκριμένα έως την Τρίτη, στα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Ολοένα και περισσότερο έδαφος φαίνεται πως κερδίζει στα πηγαδάκια των αναλυτών, όσο περνούν οι ώρες, το σενάριο της πρόωρης προσφυγής της Ιταλίας στις κάλπες.

Σύμφωνα με σημαντική μερίδα αναλυτών, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού μοιάζει δύσκολος, τη δεδομένη χρονική στιγμή, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων που προβάλλουν τα ιταλικά κόμματα προκειμένου να συμμετάσχουν σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, κατέθεσε την παραίτησή του, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα με το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Την ίδια ώρα, η ιταλική πολιτική τάξη έχει αρχίσει, τα τελευταία 24ωρα, να «παρελαύνει» από το Μέγαρο του Κιριναλίου, την επίσημη κατοικία του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου ποικίλοι πολιτικοί σχηματισμοί να προτείνουν τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Ο Ματαρέλα έχει δώσει, άλλωστε, περιθώριο λίγων ημερών και συγκεκριμένα έως την Τρίτη, στα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας, ικανής να κυβερνήσει τη χώρα, προκειμένου να μπει τέλος στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την Ιταλία.

Καθώς η συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος μοιάζει δύσκολη, δεδομένων των όρων που θέτουν τα κόμματα, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν φόβους πως οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία είναι μονόδρομος.

«Τα δύο κόμματα έχουν πολύ λίγα κοινά», σχολιάζει ο Lorenzo Codogno, ανεξάρτητος σύμβουλος και πρώην αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομίας. «Το να προσπαθούν τα δύο κόμματα να συνδυάσουν εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες, δεν είναι κάτι εύκολο», προσθέτει και προβλέπει πως «οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία θα καταρρεύσουν. Οι εκλογές είναι αναπόφευκτες».

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη», δηλώνει από την πλευρά του ο Francesco Papadia, αναλυτής του think tank Bruegel και πρώην κορυφαίο στέλεχος της Bank of Italy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider