Οι επενδυτές «γύρισαν» την πλάτη στο γερμανικό ομόλογο με μηδενικό κουπόνι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επενδυτές «γύρισαν» την πλάτη στο γερμανικό ομόλογο με μηδενικό κουπόνι
Το γερμανικό δημόσιο άντλησε μόλις 824 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για άντληση 2 δισ. ευρώ.

Δεν ενθουσίασε τους επενδυτές η απόφαση του γερμανικού δημοσίου να προχωρήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας με μηδενικό (0%) κουπόνι.

«Το πρώτο 30ετές ομόλογο με μηδενικό επιτόκιο δεν βρήκε αγοραστές», γράφει το Bloomberg, διαπιστώνοντας πως οι επενδυτές παύουν σιγά σιγά να αναζητούν κέρδη στα ευρωπαϊκά ομόλογα με μηδενικές ή αρνητικές αποδόσεις.

Μέσω της δημοπρασίας του ομολόγου ωρίμανσης του Αυγούστου 2050, το γερμανικό δημόσιο άντλησε μόλις 824 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για άντληση 2 δισ. ευρώ, με τη μέση απόδοση να κυμαίνεται στο -0,11%. Το κουπόνι ήταν μηδενικό.

«Η έκδοση ήταν ένα τεστ. Η προθυμία των επενδυτών δεν υπήρξε», σχολιάζουν οι αναλυτές της Rabobank.

«Τεχνικά ήταν μια αποτυχημένη έκδοση», σημειώνουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Danske Bank, ενώ οι Financial Times αναφέρουν πως η ζήτηση στη δημοπρασία ήταν η πιο αδύναμη των τελευταίων 8 ετών.

Το ομόλογο με το μηδενικό κουπόνι προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να εμπιστευθούν τα χρήματά τους σε ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για μια περίοδο 30 ετών, έναντι της διεθνούς αβεβαιότητας.

Η Γερμανία αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου, την ώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων της έχουν δοκιμάσει νέα χαμηλά, αλλά κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν πως η ύφεση απειλεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανησυχία που προκαλούν ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit, εντείνουν τις πιέσεις προς το Βερολίνο να προχωρήσει στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider