Έξι συμπεράσματα από τη νέα ήττα της Μέι στη Βρετανική βουλή των κοινοτήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξι συμπεράσματα από τη νέα ήττα της Μέι στη Βρετανική βουλή των κοινοτήτων
Η ήττα της Μέι την Πέμπτη μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική στιγμή στο έπος του Brexit.

Η ήττα της Μέι την περασμένη Πέμπτη στη Βρετανική βουλή των κοινοτήτων δεν είχε σαφείς συνέπειες - είτε νομοθετικές είτε πολιτικές - αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η ήττα αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική στιγμή στο έπος του Brexit.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να σημαίνει.

1 Η Μέι θα είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα να υποστηρίξει ότι η πλειοψηφία των Βουλευτών στηρίζει τη στρατηγική της στο Brexit

Πριν από δύο εβδομάδες, εξασφάλισε πλειοψηφία για την τροπολογία Μπράντι. Η ψηφοφορία της Πέμπτης δεν αντέστρεψε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δείχνει ότι μερικοί από τους Συντηρητικούς βουλευτές που υποστήριξαν το Μπράντι δεν ήταν πρόθυμοι να το κάνουν αν αυτό συνδυάζονταν με μια πρόταση που απέκλειε το Brexit χωρίς συμφωνία.

2 Η συζήτηση έδειξε ότι οι Βουλευτές ήταν μόνο σε θέση να ενωθούν πίσω από το Μπράντι επειδή δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν τι σήμαινε

Αυτό έγινε εμφανές κατά την έναρξη της συζήτησης, όταν ο οι Συντηρητικοί βουλευτές που στηρίζουν το Brexit είπαν ότι ο συμβιβασμός του Malthouse πρέπει να είναι επίσημη κυβερνητική πολιτική, αλλά ο Στίβεν Μπάρκλέι, ο Υπουργός του Brexit, αρνήθηκε να παραδεχθεί κάτι τέτοιο.

3 Οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να προσφέρουν πολλά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε παραχωρήσεις, χωρίς να γνωρίζουν τι θα έρθει μέσω του κοινοβουλίου, θα αισθάνονται τώρα σίγουρα λιγότερο έτοιμοι να δεσμευτούν.

Είναι δύσκολο να δει κανείς το νόημα να κάνει μια συμφωνία με έναν ηγέτη ο οποίος δεν μπορεί να επικυρώσει αυτό που συμφωνεί μέσω του κοινοβουλίου.

4 Θα πρέπει να δημοσιευθούν σύντομα νέα κυβερνητικά στοιχεία σχετικά με το πόσο βλαβερό θα μπορούσε να είναι το Brexit χωρίς συμφωνία

Αυτή ήταν η παραχώρηση της τελευταίας στιγμής. Αν αναφέρει αυτό που υποστηρίζει η Άννα Σούμπρι ότι θα λέει, θα ενισχύσει το επιχείρημα των βουλευτών που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο της καμίας συμφωνίας. Παρόλο που υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ευρύ κοινό ανησυχεί ελάχιστα γι' αυτές τις προειδοποιήσεις.

5 Η ήττα της Μέι θέτει ερωτηματικά σχετικά με την λειτουργία της διοίκησης της κοινοβουλευτικής ομάδας της

Τόσο αυτοί που υποστηρίζουν το Brexit όσο κι αυτοί που είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ δήλωσαν την Πέμπτη το πρωί ότι εάν η κυβέρνηση είχε πάρει ευρύτερες συμβουλές κατά την εκπόνηση της πρότασής της, η ήττα θα μπορούσε εύκολα να αποτραπεί.

6 Οι ψήφοι έδειξαν ότι η συζήτηση την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου μπορεί να καταλήξει να είναι μια αποφασιστική στιγμή για το Brexit

Η συζήτηση της Πέμπτης ουσιαστικά ανέβαλε τις βασικές αποφάσεις: δεν υπήρξε ψηφοφορία για να δοθεί στο κοινοβούλιο η εξουσία να αποκλείσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ούτε και καμία στήριξη σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι Συντηρητικοί που σχεδιάζουν να υποστηρίξουν την τροπολογία της Ιβέτ Κούπερ και το νομοσχέδιο που δίνει στην Επιτροπή του κοινοβουλίου την εξουσία να αποκλείσει το ενδεχόμενο καμίας συμφωνίας θα ενθαρρυνθεί το ενδεχόμενο. Και κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφές ότι οι βουλευτές των Εργατικών που θέλουν να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα περιμένουν πολύ περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider