Μπαρνιέ: Βασικό σενάριο το Brexit χωρίς συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαρνιέ: Βασικό σενάριο το Brexit χωρίς συμφωνία
«Βασικό σενάριο» το No-deal Brexit αλλά ο Μπαρνιέ «ελπίζει να αποφευχθεί».

«Η Μέι έχει την πόρτα ανοιχτή αλλά το μυαλό κλειστό» είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε συζήτηση στο κοινοβούλιο, για να πάρει την απάντηση ότι «είναι έτοιμος να συναντήσει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον IRA αλλά αρνείται να συναντηθεί μαζί μου για το Brexit» από την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος ζήτησε από την Τερέζα Μέι για μία ακόμη φορά να απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία και να τερματίσει το αδιέξοδο του Brexit, ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας επί του σχεδίου της συμφωνίας εξόδου, και παράλληλα να δεχθεί την παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Η Μέι αρνήθηκε να αποκλείσει το σενάριο no-deal, όπως και της τελωνειακής ένωσης, που δεν θα επέτρεπε στην Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες.

«Βασικό σενάριο» το No-deal Brexit αλλά ο Μπαρνιέ «ελπίζει να αποφευχθεί»

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι πλέον το βασικό σενάριο, ελλείψει εναλλακτικής λύσης.

Ο Μπαρνιέ τόνισε ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ να προετοιμαστούν οι χώρες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, «αν και ελπίζω ακόμη ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».

«Σήμερα, υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι αποχώρησης από την ΕΕ: ο πρώτος, μια ομαλή αποχώρηση βασισμένη στη συμφωνία που οικοδομήσαμε βήμα προς βήμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 18 μήνες. Και ο δεύτερος, μια άτακτη αποχώρηση, χωρίς συμφωνία, είναι το σενάριο απουσία εναλλακτικής λύσης, και φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στη μη συμφωνία» πρόσθεσε.

«Όμως το να αντιτίθεται κανείς στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα την εμποδίσει να συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Για να σταματήσει η μη συμφωνία, πρέπει να αναδυθεί μια νέα πλειοψηφία. Αυτός είναι ο στόχος των πολιτικών διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει η (πρωθυπουργός της Βρετανίας) Τερέζα Μέι και ελπίζουμε, ειλικρινά, ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποδειχθεί επιτυχής», συνέχισε.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι, ανοιχτοί, σεβόμενοι την κοινοβουλευτική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε.

Ο Μπαρνιέ σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην αποχώρηση, δηλαδή να οριστεί για κάποια στιγμή αργότερα από τις 29 Μαρτίου. Επεσήμανε όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να γνωρίζουν ποιος θα ήταν ο στόχος και πόσο χρόνο θα ζητούσε η Βρετανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider