Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου, με την αιματοβαμμένη σημαία στην κεφαλή της πορείας.

Τη σημαία συνοδεύουν νεολαίοι από την ΠΑΣΠ. Η πορεία βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία. Στις πέντε αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της εξέγερσης της 17 Νοεμβρίου '73, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των τριήμερων εκδηλώσεων για την 42η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Ποτέ πια φασισμός», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του. «Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος.

Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα. «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δε μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε» κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ