Στην τελική ευθεία οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Στην τελική ευθεία εισέρεχεται αυτη την εβδομάδα η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το προγραμματισμένο EWG την ερχόμενη Τρίτη συμπίτει με το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών που είχαν ανοίξει οι τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν οι θεσμικοί επενδυτές στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η χρονική αυτή σύμπτωση δεν είναι τυχαία και επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας. Οπως είχαμε επισημάνει, οι τραπεζίτες παρά το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν, είχαν συναντήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην κάλυψη των κεφαλαίων, εξαιτίας της δυστοκίας που υπήρχε στην εξεύρεση συμφωνίας της Κυβέρνσης με τους δανειστές.

Η προαναγγελία του Εurοworking Group χθες από τον ίδιο τον Dijsselbloem, δημιουργεί πλέον βάσιμες προσοδοκίες για το κλείσιμο της συμφωνίας την Τετάρτη, ανοίγοντας έτσι το δρομο για την εκταμίευση της δόσης των 2 + 10 δις. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά επαρκούν για να καλύψουν τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, η οποία μάλιστα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στα 8 δις.ευρω.

Βέβαια όλοι οι υπολογισμοί είχαν πραγματοποιηθεί με βάση τα δεδομένα που που ίσχυαν πριν από τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού την 13η Νοεμβρίου. Το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, απέτρεψε την εμφάνιση φαινομένων πανικού στις αγορές παρέχοντας αρκετό χρόνο για μία πιο ψύχραιμη αποτίμηση της καταστάσεως. Παρά ταύτα οι πάντες αναμένουν με αγωνία το σημερινό άνοιγμα των αγορών προκειμένου να διαπιστώσουν την πρώτη αντίδραση στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Μία ψύχραιμη αντίδραση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήδη βρίσκονταν στην διακεκαυμένη ζώνη, να ολοκλήρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση τους η οποία αποτελεί αναγκαία προυπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα μετά τα γεγονότα που καλοκαιρίου. Οι έλληνες τραπεζίτες στη διάρκεια των παρουσιάσεων που έκαναν στο εξωτερικό ήρθαν αντιμέτωποι με την δυσπιστία των ξένων επενδυτών για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση του νέου προγράμματος (Μνημονίου). Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν απο την πλευρά των θεσμικών επενδυτών ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αγοράσουν τις νέες τραπεζικές μετοχές όσο το δυνατόν σε χαμηλότερες τιιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές που διαμορφώνονται κατά τη διαδικασία των προσφορών του βιβλίου συμπιέζονται στα κατώτερα αποδεκτά επίπεδα. Παράλληλα επικρατεί μία σύγχυση για τις νέες τιμές των μετοχών καθώς η διαδικασία του reverse split δεν γίνεται εύκολα κατανοητή από πολλούς επενδυτές. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην Πειραιώς και στην Εurobank των οποίων η χρηματιστηριακή αξία έχει υποχωρήσει δραματικά. Ομως και στην περίπτωση της Εθνικής, η οποία συνεχίζει να διατηρηθεί μία χρηματιστηριακή αξία άνω του 1,5 δις.ευρω, υποστηρίζεται ότι τρέχουσα τιμή της μετοχής της είναι σημαντικά υπερτιμήμενη (0,46 λεπτά) σε σύγκριση με την τιμή που διαμορφώνεται στο book building η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται στα 0,20 λεπτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider