Την επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να «ρίξει» στο 15% το ποσοστό των μετοχών που διαθέτει στη Renault επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Emmanuel Macron, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Παρισιού αντιτίθεται σε σημαντικές αλλαγές στη συμμαχία μεταξύ της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της Nissan Motor.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe1», ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πουλήσει το 5% των μετοχών που διαθέτει, έως τα τέλη του 2015, προκειμένου το συνολικό της ποσοστό να διαμορφωθεί στο 15%.

Η απόφαση του Παρισιού φαίνεται πως τυγχάνει της έντονης επιδοκιμασίας του διοικητικού συμβουλίου της Renault, δεδομένου και του γεγονότος ότι το 15% των μετοχών της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανήκει στην ιαπωνική Nissan.

«Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει αλλαγές στη διοικητική δομή της εταιρείας» διαβεβαίωσε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι η συνεργασία Renault – Nissan πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης νωρίτερα φέτος να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία στο σχεδόν 20%, δημιούργησε εντάσεις και στις δύο εταιρείες καθώς η κίνηση αναδιαμόρφωσε τις μετοχικές ισορροπίες, υπονομεύοντας τη συμμαχία.

Με την αγορά του ποσοστού, η κυβέρνηση επεδίωξε να εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός νόμου που εγκρίθηκε προσφάτως και που διπλασίαζε τα δικαιώματα ψήφου του δημοσίου και άλλων μακροχρόνιων επενδυτών.