Τράπεζες: Τρεις κινήσεις μετά τα stress tests

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Τρεις κινήσεις μετά τα stress tests

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πώληση περιουσιακών στοιχείων και αναδιαρθρώσεις δανείων είναι τα επόμενα βήματα για τις τράπεζες, μετά την ανακοίνωση των stress tests.

Πλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μπει σε έναν «αγώνα δρόμου», καθώς μέχρι το τέλος του έτους καλούνται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο του bail-in.

Με δεδομένο ότι ο «λογαριασμός» από τα τεστ αντοχής ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Εντός των επομένων 24ώρων αναμένεται να προκηρυχθούν Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων, που θα επικυρώσουν τις αυξήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σκυτάλη αναμένεται –εκτός απροόπτου- να πάρει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς θέλει να είναι εκείνη που θα στραφεί πρώτη στις αγορές, με δεδομένο ότι έχει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Οι διοικήσεις των τραπεζών εκφράζουν τη βεβαιαότητά τους ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εισροές κεφαλαίων περίπου 6 δισ. ευρώ, ως επί το πλείστον από ξένους επενδυτές.

Παράλληλα, και προκειμένου να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Η Finansbank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ δεν αποκλείονται πωλήσεις ή και συγχωνεύσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι πωλήσεις μη βασικών στοιχείων ενεργητικού (non-core assets) στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της Alpha Bank στο ξενοδοχείο Hilton. Όπως ανέφεραν πάντως τραπεζικά στελέχη, υπάρχει η σκέψη κάποιες από τις πωλήσεις αυτές να καθυστερήσουν, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία και να αντλήσουν περισσότερα χρήματα.

Ερωτηματικό παραμένει, τέλος, το τι θα συμβεί με την περίπτωση της πώλησης και της αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες. Ήδη στην περίπτωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μια σειρά από κλάδους.

Εντούτοις, μεγάλο «αγκάθι» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένει η διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων αλλά και το καθεστώς που αφορά την πώληση δανείων σε ξένα funds. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, για τα δύο αυτά θέματα αναμένεται πολιτική λύση, η οποία όμως –όπως τονίζουν- πρέπει να έλθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider