Το πετρέλαιο, η Ελλάδα και οι άλλοι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο, η Ελλάδα και οι άλλοι

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για πάγωμα της παραγωγής, μείωση της συσσώρευσης αποθεμάτων και αύξηση στις τιμές των παραγώγων πετρελαίου. Τους κανόνες του παιχνιδιού ορίζουν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ αλλά και μη μέλη όπως είναι η Ρωσία. Χώρες όπως το Ιράκ και η Νιγηρία κάνουν λόγο για πάγωμα της παραγωγής ενώ το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων εξακολουθεί να παράγει, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν την βασική πηγή εσόδων του.

Στη διάσκεψη που θα έχουν οι χώρες του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο, θα αποφασιστεί τι «μέλλει γενέσθαι» με την παραγωγή και τις τιμές. Όπως σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης, Οικονομικός Αναλυτής και Υπεύθυνος της GS GAS, μιλώντας στο insider.gr , ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στις τιμές του πετρελαίου είναι και οι παράνομες εξορύξεις του ISIS και η λαθραία διακίνηση και πώληση ανεξέλεγκτων ποσοτήτων στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα των ποσοτήτων που διακινήθηκαν και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να αυξήσουν τις εξορύξεις για να «χτυπήσουν» αυτό το φαινόμενο».

Η αγορά δείχνει να οδηγείται σταδιακά προς έναν εξορθολογισμό. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) «τα χειρότερα πέρασαν. Αντίθετα με τις προβλέψεις ότι θα χρειαζόντουσαν τάνκερ για την αποθήκευση του πετρελαίου, οι αποθηκευτικοί χώροι στην ξηρά αποδείχθηκαν επαρκείς», σύμφωνα με τον Torbjoern Kjus, αναλυτή στην DNA ASA, η οποία εδρεύει στο Όσλο. Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική ότι αρχίζουν να περιορίζονται οι πλεονάζουσες ποσότητες.

«Πλέον αποθηκεύεται λιγότερο πετρέλαιο σε σχέση με τις ποσότητες που αποθηκεύαμε πριν από λίγους μήνες», όπως ανέφερε ο Kjus. «Τα στοιχεία βελτιώνονται σταδιακά, το ίδιο και η κατρακύλα των τιμών», σημειώνει.

Τι σημαίνει η αύξηση της τιμής πετρελαίου για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, «η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ήταν κάτι το αναμενόμενο. Βέβαια ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη καθώς πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός για την ώρα. Οι τιμές ανέβηκαν καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι οι εξαγωγείς θα αποφασίσουν να παγώσουν την παραγωγή. Αυτό γινόταν και στο παρελθόν, όταν μειώνονταν οι ποσότητες εξόρυξης, ανέβαινε η τιμή». Για την Ελλάδα, ο κ. Τσακίρης σημειώνει ότι αν συνεχίσει να αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, προφανώς θα έχουμε αύξηση σε όλα τα παράγωγα πετρελαίου και στην Ελλάδα καθώς ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, όπως αναφέρει «η Ελλάδα δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, είναι πάντα εξαρτώμενη, πάντα ακολουθεί. Το παιχνίδι στην αγορά το καθορίζουν άλλοι, όπως είναι τα μέλη του ΟΠΕΚ και χώρες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι οποίες ρυθμίζουν και την ποσότητα και τις τιμές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γεωπολιτικό παιχνίδι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider