Απεργούν σήμερα οι υπάλληλοι των Περιφερειών ανά την Ελλάδα, με κεντρικό αίτημα τη συνέχιση της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, ζητούν να ακυρωθεί τροπολογία για την καταβολή της μισθοδοσίας τους από πόρους των Περιφερειών (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους – ΚΑΠ) -από 1η Ιανουαρίου 2016- και δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στην καταβολή των μισθών, άλλα ούτε να μείνουν στον αέρα.

Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαθμώνος, ενώ εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΥΑΠΕ), Άλκης Ζαβερδινός εκτιμά ότι σε περίπτωση εγγραφής του κονδυλίου μισθοδοσίας στον προϋπολογισμό των Περιφερειών, θα περικοπούν επιδόματα και άλλες παροχές, καθώς και ότι θα περιοριστεί και η οικονομική δυνατότητα των Περιφερειών για άσκηση δράσεων και πολιτικών κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα.

Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί έχουν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων Έφη Παπαλεξίου, η μεταφορά της μισθοδοσίας στους ΚΑΠ, προβλεπόταν από τον «Καλλικράτη» από το 2010, ωστόσο «σήμερα γίνεται ξαφνικά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Περιφερειών που είναι και η βασική προϋπόθεση για την ομαλή μισθοδοσία των υπαλλήλων».

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κ. Παπαλεξίου, από το 2010 μέχρι σήμερα, οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 60% και τα αντίστοιχα κονδύλια δεν καταβάλλονται σε τακτική βάση.