Νέα μορφή αλλά με… άρωμα από τα παλιά, αποκτά η πλατεία Ομόνοιας στην οποία επιστρέφει μετά από χρόνια το υδάτινο στοιχείο μέσω του σιντριβανιού που δεσπόζει στο κέντρο της. Η ανακατασκευή της πλατείας είναι, όμως, η πιο πρόσφατη από μια σειρά αλλαγών που έχουν καταγραφεί σε μια περιοχή του κέντρου των Αθηνών, η οποία μετά από χρόνια απαξίωσης αποκτά και πάλι ζωή κυρίως λόγω του τουρισμού.

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, γεμίστηκε με νερό το σιντριβάνι και πλέον αναμένεται να παρουσιαστεί και επίσημα η νέα πλατεία, η οποία ανακατασκευάστηκε με ιδιωτική δωρεά.

Οι αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας βέβαια είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες υποβάθμισης η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος και οι επενδύσεις που αυτό φέρνει άρχισαν να δίνουν νέα πνοή σε πολλούς δρόμους γύρω από την Ομόνοια. Χαρακτηριστικό είναι ότι Ισραηλινοί, Κινέζοι, Γάλλοι και όχι μόνο, ετοιμάζουν περί τις 10 ξενοδοχειακές μονάδες επί και πέριξ της πλατείας.

Ομόνοια

Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις

Έντονη δραστηριότητα στην περιοχή αναπτύσσει ο ισραηλινός όμιλος Brown Hotels, ο οποίος έχει υπομισθώσει το ξενοδοχείο La Mirage, το οποίο έχει περάσει στον επιχειρηματία Στέλιο Ιωαννίδη έπειτα από διαγωνισμό αξιοποίησης της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον ερχόμενο Μάη και θα διαθέτει 208 δωμάτια.

Ακόμη η Brown Hotels προχωρά και στην επαναλειτουργία του Acropol στην Ομόνοια , το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010. Η μονάδα η οποία θα φέρει το όνομα «Brown Acropol» υπολογίζεται να είναι έτοιμη στο τέλος του έτους και το πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και με επιρροές από την κοσμοπολίτικη δεκαετία του 1960, θα διαθέτει 165 δωμάτια, συνεδριακούς χώρους και rooftop bar restaurant.

Ωστόσο οι κινήσεις του ισραηλινού ομίλου δεν σταματούν εκεί. Η εταιρεία ετοιμάζεται να μετατρέψει σε ξενοδοχείο κι ένα από τα πλέον γνωστά κτήρια στην «καρδιά» της Αθήνας,  αυτό που μέχρι χθες φιλοξενούσε τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, στη συμβολή των οδών Μαρίκας Κοτοπούλη και Βερανζέρου. 

Ιδιαίτερα δραστήριο εμφανίζεται και ένα ακόμη ισραηλινό γκρουπ, η Fattal Hotels, το οποίο πρωτοακούσαμε στην μίσθωση του πρώην Esperia επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω. Πέρα από την αναμόρφωση του πρώην Esperia ως NYX Athens, η Fattal Hotels ετοιμάζει ακόμα μια ξενοδοχειακή μονάδα σε άλλο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Ο λόγος για το κτήριο που βρίσκεται στην οδό Αβέρωφ 7,  σχεδόν δίπλα στην οδό Πατησίων και πολύ κοντά στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου θα ανοίξει τις πύλες του το Leonardo Boutique Athens. Η δυναμικότητά του θα φτάνει 84 δωμάτια και το έργο, θα έχει παραδοθεί εντός του 2021.

«Γαλλικό άρωμα» πλησίον της Ομόνοιας θα φέρει από πλευράς του ο όμιλος της Accor με το ξενοδοχείο που ετοιμάζει επί των οδών Μάρνης και Πατησίων απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρισκόταν άλλοτε το θέατρο Αθήναιον. Το νέο κατάλυμα, η επένδυση για το οποίο έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ, θα είναι 4 αστέρων κι αναμένεται να ενταχθεί στην αλυσίδα IBIS Styles.

Νεανικού χαρακτήρα θα είναι και ένα ακόμα ξενοδοχείο το οποίο ετοιμάζεται στο τέλος της οδού Σταδίου, πάνω στην πλατεία Ομονοίας από την Dimand του Δημήτρη Aνδριόπουλου. Ο λόγος για το νέο Moxy hotel το οποίο θα ανοίξει στο Σαρόγλειο Μέγαρο (Σταδίου 65). Το κτήριο το οποίο παρέμενε κλειστό για χρόνια ώσπου να αναλάβει την διαχείρισή του για 25 χρόνια η Dimand, είναι οκτώ ορόφων με μία συνολική επιφάνεια άνω των 10.000 τ.μ. και κατασκευάστηκε πριν χρόνια στη θέση της κατοικίας του Π. Σαρόγλου -εξ ού και η μετέπειτα ονομασία του. To νέο ξενοδοχείο δυναμικότητας 200 δωματίων υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο 2021.

Στα παραπάνω θα προστεθούν και δύο ακόμα καταλύματα. Το τετράστερο ξενοδοχείο 49 δωματίων στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος το οποίο θα ανοίξει ο κινεζικός όμιλος CTY, μετά από επένδυση 4,15 εκατ. ευρώ καθώς και το τετράστερο ξενοδοχείο που θα ανοίξει τις πύλες του στην οδό Φειδίου 12 (όπισθεν Τιτάνια) στο κτήριο των  2.780 τ.μ. που μέχρι το 2010  στέγαζε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή».

Σε τροχιά επαναλειτουργίας έχει μπει το τελευταίο διάστημα κι ένα ακόμη ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, με τις εργασίες ανακαίνισης να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ο λόγος για το «Κάνιγγος 21», ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, το οποίο μισθώθηκε στην Zeus International για 30 χρόνια, μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Η ανακαίνιση του επταόροφου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 3.501 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12 - πολύ κοντά στην Ομόνοια – θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο το ξενοδοχείο να είναι έτοιμο μέσα στο 2020.  Η επένδυση για την επαναλειτουργία του ως τετράστερη μονάδα υπολογίζεται να αγγίξει τα 3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο όμιλος Sterner Stenhus του Eλληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, απέκτησε το πρώην ξενοδοχείο Ελλάς, στην διασταύρωση των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου το οποίο βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης αλλά και αναζήτησης διαχειριστή.

Το υπουργείο Τουρισμό στο πρώην Ambassadeur

Ambassadeur

Στο μεταξύ σε άλλη μια κίνηση με ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, την προηγούμενη Παρασκευή υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του υπουργού Τουρισμού,  Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή και Προέδρου του Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, Ευάγγελου – Απόστολου Κωνσταντίνου, με την οποία το ακίνητο επί της οδού Σωκράτους 65, στην Αθήνα εκμισθώνεται στο Υπουργείο Τουρισμού για 30 χρόνια.

Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας άνω των 10.000 τμ το οποίο για δεκαετίες είχε αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής της Πλατείας Ομονοίας, λειτουργώντας αρχικά, από το έτος 1961 έως το 1980 ως το ξενοδοχείο «Ambassadeur» και στη συνέχεια , από το έτος 1981 έως το 2000, ως το Εφετείο Αθηνών. Το ακίνητο αναμένεται να στεγάσει τόσο τα γραφεία του Υπουργείου Τουρισμού όσο και τις υπηρεσίες του ΕΟΤ.