Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα
Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη.

Πανελλαδική 24ωρη απεργία κήρυξε για την Πέμπτη 16 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με σύνθημα το «δημόσια υγεία ώρα μηδέν» και αίτημα «η δημόσια υγεία χρειάζεται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στις υποδομές για να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε συμμετοχή είτε όλα τα έξοδα».

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων θα συγκεντρωθούν στις 9:00 π.μ. στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Υγείας.

«Με 5,2% δημόσιες δαπάνες υγείας που θα παραμείνουν καθηλωμένες με βάση τις δεσμεύσεις έως το έτος 2022 δεν μπορεί να αναταθεί η δημόσια υγεία», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Καταγγέλλει υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και προσθέτει ότι «είναι υποκρισία να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση για δημόσιο σύστημα υγείας τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι ο ιδιωτικό τομέας «ανθεί εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό». Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι «με βάση το ESYnet πληροφοριακό σύστημα του υπουργείο Υγείας το προσωπικό των νοσοκομείων σήμερα είναι 6.000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2014».

Καταλήγει ότι «τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο λαμβάνει μισθούς πείνας, 640 ευρώ μισθό παίρνει ο νεοδιόριστος νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν γίνεται η αυτονόητη ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αν και 3.000 εργαζόμενοι εξαιτίας των συνθηκών εργασίας πάσχουν από καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.