«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν

Αν σκέφτεστε αν αγοράσετε σπίτι στο Μανχάταν, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στην καρδιά του Μεγάλου Μήλου θα χρειαστείτε πάνω από 1 εκατ. ευρώ -σαν να λέμε 11.500 δολάρια το τετραγωνικό.

Το δ’ τρίμηνο του 2015, η μέση τιμή πώλησης των παραδοτέων διαμερισμάτων εκτοξεύτηκε κατά 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 1,15 εκατ. δολάρια, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ του 2008. Η εκτόξευση των τιμών οφείλεται στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για πολυτελείς κατοικίες πριν από 2-3 χρόνια, όταν υπογράφονταν τα συμβόλαια για να ξεκινήσει η κατασκευή.

Διάγραμμα: Διαχρονική εξέλιξη των τιμών πολυτελών ακινήτων στο Μανχάταν τα έτη 2008-2015

Σύμφωνα με την εταιρεία εκτιμητών Miller Samuel Inc. και τη μεσιτική Douglas Elliman Real Estate, πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ - σε διάστημα 27 ετών που τηρούνται συγκριτικά στοιχεία – το οποίο καταρρίπτει το προηγούμενο ων 1,03 εκατ. δολαρίων που είχε καταγραφεί πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 άρχισαν να διατίθενται στην αγορά –και να γίνονται ανάρπαστα– τα πολυτελή διαμερίσματα, τα συμβόλαια κατασκευής των οποίων είχαν υπογραφεί πριν από 2-3 χρόνια, με σκοπό να προσελκύσουν τους εύπορους επενδυτές που ήθελαν να τοποθετηθούν σε ακίνητα. Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους, πέρασαν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

«Αυτό αποδεικνύει πόσο ανθηρή και “ξέφρενη” ήταν η αγορά τα έτη 2013-2014», σχολιάζει ο Jonathan Miller, πρόεδρος της Miller Samuel. «Η ισχυρή αυτή ζήτηση όμως ήταν εξωλογιστική – δεν αποτυπώθηκε αμέσως στα στοιχεία».

Ο αριθμός των νεόδμητων διαμερισμάτων που άλλαξαν χέρια στο Μανχάταν το δ’ τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2014 και άγγιξε τα 552.

Στις συμφωνίες που έκλεισαν αυτό το διάστημα περιλαμβάνονται και αγοραπωλησίες διαμερισμάτων στο συγκρότημα «150 Charles Street» της Witkoff Group στο Greenwich Village, με τους αγοραστές να «εξαφανίζουν» 91 διαμερίσματα σε μόλις 3 μήνες.

Στο αντίστοιχο συγκρότημα «Greenwich Lane» της Rudin Management Co., οι πωλήσεις ξεκίνησαν εντός του 2015 και όσες έκλεισαν μέχρι το τέλος του έτους κυμαίνονταν από 3,85 εκατ. δολάρια για ένα διαμέρισμα 101 τετραγωνικών μέτρων έως 25,5 εκατ. δολάρια για ένα ρετιρέ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου StreetEasy.com.

«Αυτό που οδηγεί τη γενική τάση στις τιμές δεν είναι οι λίγες πωλήσεις των 100 εκατ. δολαρίων που στρεβλώνουν την αγορά», σχολιάζει ο Miller. «Κατά κύριο λόγο οφείλεται σε έναν αρκετά σημαντικό όγκο συναλλαγών που κυμαίνονται στα ανώτατα όρια της αγοράς», προσθέτει.

Τρεις εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη για τις πωλήσεις κατοικιών στο Μανχάταν επιβεβαιώνουν την εκτόξευση των μέσων τιμών σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς και τον υψηλό όγκο των συναλλαγών στις αγοραπωλησίες υπερπολυτελών διαμερισμάτων. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Corcoran Group, οι τιμές έχουν καταγράψει άλμα 16% με τη μέση τιμή αγοράς να ανέρχεται στα 1,1 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που συντάχθηκε από τις Brown Harris Stevens και Halstead Property, οι πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων το δ’ τρίμηνο του 2015 αναλογούσαν στο 26% των συνολικών αγοραπωλησιών. Οι κατοικίες με αξία άνω των 3 εκατ. δολαρίων αντιστοιχούσαν στο 24% των συνολικών προσφερόμενων ακινήτων, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία Compass.

Όπως παρατηρεί η Pamela Liebman από την Compass, δεδομένης της μεγάλης προσφοράς καινούργιων υπερπολυτελών διαμερισμάτων, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν πλούσιες επιλογές και δεν βιάζονται να πάρουν μια γρήγορη απόφαση.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αποφασίζουν με την άνεσή τους και είναι πραγματικά επιλεκτικοί όσον αφορά στο ακίνητο στο οποίο θα επενδύσουν αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά», εξηγεί. «Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δύσκολα θα υποχωρήσουν φέτος οι τιμές», προσθέτει.

Οι υποψήφιοι αγοραστές που ενδιαφέρονταν για μεταπωληθέντα ακίνητα το τελευταίο τρίμηνο του 2015 είχαν πιο περιορισμένες επιλογές, ενώ η μέση τιμή μεταπώλησης κυμάνθηκε στα επίπεδα των 960.000 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των Miller Samuel και Douglas Elliman. Η τιμή αυτή ισοδυναμεί και πάλι με σημαντική αύξηση, της τάξης του 8,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αν και δεν καταρρίπτει το ρεκόρ των 975.000 δολαρίων του 2008.

«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν
«Σπάνε τα κοντέρ» τα πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider