Οι εκτιμήσεις 21+2 αναλυτών για την πορεία του S&P 500 το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εκτιμήσεις 21+2 αναλυτών για την πορεία του S&P 500 το 2016

Ενάμιση μήνα πριν την εκπνοή του 2015, ενός, χωρίς αμφιβολία, ταραχώδους έτους για τις διεθνείς αγορές, τα στοιχήματα για την πορεία των κυριότερων χρηματιστηρίων του πλανήτη το 2016 έχουν ήδη ξεκινήσει στα πηγαδάκια των αναλυτών.

Mε επίκεντρο τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, τoν δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, ακόμη κι αν εμφανίζονται πλήρως αντικρουόμενες. Όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν 21 αναλυτές και traders διεθνούς κύρους, ο S&P 500 αναμένεται να φτάσει στις 2.135 μονάδες εντός των ερχόμενων μηνών, επίπεδα αυξημένα κατά 5,5% από τα τρέχοντα.

Από επιμέρους στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης προκύπτει πως τάσεις ανάκαμψης θα καταγραφούν και σε επίπεδα εταιρικής κερδοφορίας. Οι συμμετέχοντες αναλυτές προβλέπουν πως τα κέρδη των εισηγμένων στον S&P 500 εταιρειών – μετά από τις πτωτικές τάσεις στο δ’ τρίμηνο του 2015 – θα καταγράψουν αύξηση κατά 7,2% το 2016 και επιπλέον 12,4% το 2017.

Υπάρχουν όμως και οι «αρκούδες»

Κόντρα στις κατά γενική ομολογία ενθαρρυντικές εκτιμήσεις της δημοσκόπησης του Βloomberg για την ανοδική πορεία του S&P 500, υπάρχουν πάντα και οι «αρκούδες» των αγορών που επιμένουν να βλέπουν πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων.

«Η ανοδική πορεία που έχει καταγραφεί στις αγορές από τον περασμένο Αύγουστο δεν σημαίνει αυτόματα πως η bull market είναι εδώ», δηλώνει ο Doug Ramsey, επικεφαλής αναλυτής της Leuthold Weeden Capital Management, προειδοποιώντας για την επιδείνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τόσο σε επίπεδο κερδών, όσο και εσόδων.

Κατά τον Ramsey, o S&P 500 αναμένεται εντός του 2016 να καταγράψει πτώση έως και 25% από τα πολυετή υψηλά που είχε αγγίξει τον Μάιο του 2015. Όπως επισημαίνει, η διορθωτική πορεία της Wall Street θα τροφοδοτηθεί από τις ανησυχίες για την πραγματική ισχύ – ή μη – της αμερικανικής οικονομίας, την ικανότητα των εταιρειών να αυξήσουν ικανοποιητικά την κερδοφορία τους και την πορεία της ανεργίας. «Η διόρθωση ήρθε για να μείνει. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως θα διαρκέσει ακόμη έξι μήνες», προβλέπει ο Ramsey. «Η bear market είναι εδώ», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο S&P 500 έχει καταγράψει πτώση 5,1% από τα ιστορικά υψηλά των 2.130,82 μονάδων που κατέγραψε στις 21 Μαΐου.

«Οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι έντονες. Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω…», επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Skip Aylesworth, manager του Hennessy Funds, με έδρα τη Βοστόνη και υπό διαχείριση assets που ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια. Κατά τον ίδιο, μεγάλο βαρίδι για τις αγορές αποτελεί και η βουτιά άνω του 60% που έχουν καταγράψει από τον Ιούνιο του 2014 οι τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider