ISIS: H απειλή που ξεπέρασε τα όρια της Μέσης Ανατολής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ISIS: H απειλή που ξεπέρασε τα όρια της Μέσης Ανατολής

Τα πραγματικά μηνύματα που κρύβονται πίσω από την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που καταγράφηκε στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία – εκείνη της δραματικής νύχτας της Παρασκευής στο Παρίσι – επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει το πρακτορείο Bloomberg, σε νέο δημοσίευμά του.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η τραγωδία της 13ης προς τις 14 Νοεμβρίου επιβεβαιώνει, καταρχήν, μια μεγάλη αλήθεια: Πως το Ισλαμικό Κράτος κατόρθωσε πολύ γρήγορα να ξεπεράσει τα οχυρά και τα στενά όρια της Μέσης Ανατολής και να επεκτείνει τη δύναμη – και τις απειλές του – σε παγκόσμια εμβέλεια.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στο Παρίσι την Παρασκευή το βράδυ, μόλις μια μέρα μετά την ανάληψη ευθύνης – επίσης από το Ισλαμικό Κράτος – επίθεσης αυτοκτονίας στη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 43 άτομα. Την ίδια στιγμή, το παρακλάδι του ISIS στην Αίγυπτο ισχυρίζεται πως βρίσκεται πίσω από τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους Metrojet που σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, συμπαρασύροντας στον θάνατο 224 ανθρώπους.

«Η κοινή παραδοχή είναι μια: Το Ισλαμικό Κράτος ισχυροποιείται ταχύτατα και μάλιστα σε διεθνή εμβέλεια. Μέσω των τρομοκρατικών του επιθέσεων εκπέμπει μηνύματα πως είναι σε θέση να βρεθεί παντού, σε παγκόσμια εμβέλεια. Τα τρομοκρατικά τους χτυπήματα μπορούν, δυστυχώς, να γίνουν παντού», σχολιάζει η Lina Khatib, κορυφαία ερευνήτρια.

«Για να προκαλούν τόσο μεγάλη και τόσο σοβαρή ζημιά οι πολεμιστές του ISIS, αυτό σημαίνει πως είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι», επισημαίνει από την πλευρά του ο Ghanem Nuseibeh, ιδρυτής της Cornerstone Global Associates, εταιρείας που παρέχει συμβουλές για την ύπαρξη, διαχείριση ή αποφυγή ρίσκου, στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider