ΕΕ: Νερό από τη βρύση παντού, όχι από μπουκάλι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Νερό από τη βρύση παντού, όχι από μπουκάλι
Πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λύση το πόσιμο νερό βρύσης.

Σχέδιο νόμου για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων από τα μπουκάλια νερού ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε καθαρό νερό εντός της ΕΕ και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε πόλεις και δημόσιους χώρους, δημιουργώντας χώρους δωρεάν παροχής νερού όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό και κατ’ αναλογία. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν την παροχή νερού βρύσης σε εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή.

Η νομοθετική αυτή πρόταση στοχεύει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην παροχή και χρήση πόσιμου νερού, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της χρήσης πλαστικών υλών και απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόσβαση σε νερό καλύτερης ποιότητας θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κατά 17%. Λιγότερο εμφιαλωμένο νερό θα βοηθούσε τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα και επίσης θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Από πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το πόσιμο νερό στα ευρωπαϊκά κράτη, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι υψηλά στην κατάταξη των χωρών που προκρίνουν το νερό βρύσης έναντι του εμφιαλωμένου και πιο συγκεκριμένα κάθε μέρα καταναλώνονται 177 λίτρα νερού βρύσης, αριθμός που την φέρνει 4η στη σχετική κατάταξη πίσω μόνο από την Ιταλία (243 λίτρα), τη Βουλγαρία (191 λίτρα) και την Κροατία (182 λίτρα).

water consumption

Στο επόμενο γράφημα αποτυπώνεται το περιβαλλοντικό και το πραγματικό κόστος της χρήσης εμφιαλωμένου νερού. Ο μέσος άνθρωπος στην Ευρώπη καταναλώνει 106 λίτρα εμφιαλωμένου νερού το χρόνο και η μείωση της χρήσης του θα εξοικονομούσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ το χρόνο στα νοικοκυριά.

kostos xrhshs emfialwmenou nerou

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider