Ειδήσεις | Διεθνή
22-10-2018 | 07:45

7 tips για το τι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας

Μοιράσου το
7 tips για το τι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας

Πως θα κάνουμε το ταξίδι μας ασφαλές.

Μπορεί τα ταξίδια να μας αναζωογονούν, όμως συχνά κρύβουν κινδύνους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ταξίδια σε διαφορετική ήπειρο από τη δική μας. Η πρώην αξιωματικός της CIA, Σίντι Ότις έδωσε μια σειρά από συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε τόσο πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, όσο και κατά τη διάρκεια του, ώστε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στο σπίτι μας. Αφού είδαμε πως προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για ένα ασφαλή ταξίδι, ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε ενώ είμαστε εκεί ...

Η πραγματική ζωή δεν μοιάζει με τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, αλλά οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας σε ορισμένες χώρες επιθυμούν να έχουν πληροφορίες για τους αλλοδαπούς. Αν παρατηρήσετε ότι σας ακολουθούν, διατηρήστε την ηρεμία, αλλά παραμείνετε σε δημόσιους και καλά φωτισμένους χώρους. Αν νομίζετε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας σας παρακολουθούν, η αντιμετώπιση τους θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά να κάνουν καλό. Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά στην πρεσβεία.

Πολλά μικρά εγκλήματα, όπως κλοπή από τσάντες και τσέπες, συμβαίνουν σε πολυσύχναστα μέρη, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Κρατήστε τα προσωπικά σας αντικείμενα ασφαλή κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση για τους κλέφτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν βάζετε το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη σας, κρατάτε τσάντες ώμου που μπορούν εύκολα να αρπαχτούν ή στοιβάζετε τα πράγματα σε εξωτερικές τσέπες σακιδίων. Μην «επιδεικνύετε» τα μετρητά ή άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να δείξουν στους ενδεχόμενους κλέφτες ότι έχετε πολλά χρήματα.

Αυτό δεν είναι μόνο ένα σημάδι του σεβασμού για την περιοχή που επισκέπτεστε, είναι επίσης ένας τρόπος να μείνετε μακριά από προβλήματα. Για να μάθετε σχετικά με τους νόμους και τα έθιμα της περιοχής που επισκέπτεστε, το Google είναι ο καλύτερος φίλος σας. Το σπάσιμο των τοπικών κανόνων, ή ακόμα και του νόμου, για να ανεβάσετε μια καλή φωτογραφία στο Instagram δεν αξίζει τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει.

Οι χάκερ συχνά συνδέονται από μη ασφαλή δημόσια σημεία Wi-Fi για να επιλέξουν στόχους. Ενώ το δωρεάν Ίντερνετ μπορεί να είναι δελεαστικό, είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να θέσετε σε κίνδυνο όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τις ηλεκτρονικές συσκευές σας, επειδή μπορούν εύκολα να παραβιασθούν. Ακόμη και τα χρηματοκιβώτια του ξενοδοχείου μπορούν να παραβιαστούν από ανθρώπους που ξέρουν πώς, έτσι μην υποθέτετε ότι τα ηλεκτρονικά σας ή άλλα αντικείμενα είναι ασφαλή εκεί.

Τα δωμάτια των ξενοδοχείων παραβιάζονται συχνά. Κρατήστε τις κουρτίνες κλειστές έτσι ώστε οι εισβολείς να μην έχουν αρκετό φως ώστε να μπορούν να βρουν εύκολα τα υπάρχοντά σας. Τα δωμάτια στο ισόγειο είναι πιο εύκολα προσβάσιμα στους πιθανούς εισβολείς, αλλά η διαμονή στον τελευταίο όροφο μπορεί να δυσκολέψει τους εργάτες διάσωσης να σε φτάσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ασφαλίστε πάντα την πόρτα όταν βρίσκεστε στο δωμάτιό σας.

Μόλις βγείτε από το αεροδρόμιο, προσέξτε τους ανθρώπους που σας προσεγγίζουν με αυτό που ακούγεται σαν μια καλή συμφωνία μεταφοράς. Θα μπορούσε να είναι μια ιδιωτική περιήγηση με το μισό κόστος ή μια φθηνότερη τιμή ταξί για να σας πάει στο ξενοδοχείο σας, αλλά συχνά είναι μια απάτη, μια απόπειρα απαγωγής ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο. Βεβαιωθείτε ότι το ταξί σας έχει ένα μετρητή και ότι ο οδηγός ενεργοποιεί τη λειτουργία του όταν ξεκινάτε την κούρσα.

Σε ορισμένες χώρες, πρέπει να διαπραγματευτείτε ακόμη και μια προπληρωμή του αντιτίμου αν δεν θέλετε να εξαπατηθείτε όταν σας πάνε στον προορισμό σας. Η αδυναμία πληρωμής, ακόμα και αν είναι απάτη, μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα με την τοπική αστυνομία.

Οι εγκληματίες συχνά στοχεύουν τους τουρίστες για πράγματα όπως κλοπές ή χειρότερα, και πολλοί ταξιδιώτες το κάνουν εύκολο κάνοντας πράγματα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Πράγματα όπως το να ψάχνεις σαν χαμένος, να κρατάς έναν χάρτη σε ένα πεζοδρόμιο, να έχεις κρεμάσει μια κάμερα πάνω στο λαιμό σου ή να μιλάς δυνατά σε μια γλώσσα που δεν είναι εγγενής σε εκείνη που επισκέπτεσαι μπορεί να σε κάνει στόχο. Τα ρούχα μπορούν επίσης να τραβήξουν την προσοχή - για παράδειγμα, οι Αμερικανοί που φορούν καπέλα μπέιζ-μπώλ σε χώρες όπου αυτό είναι ασυνήθιστο, ή φορούν φαινομενικά ακριβά αντικείμενα, όπως εντυπωσιακά κοσμήματα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.