Ο άνθρωπος που πληρώνει κόσμο για να βλέπει Netflix όλη μέρα

Γιάννης Μητσάκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο άνθρωπος που πληρώνει κόσμο για να βλέπει Netflix όλη μέρα

Κατά καιρούς συναντάμε στο Ίντερνετ άρθρα που αναφέρονται στην «καλύτερη δουλειά του κόσμου». Κάποιοι τυχεροί πληρώνονται για να φροντίζουν ένα ιδιωτικό νησί με μια σούπερ χλιδάτη βίλα όσο λείπει ο ιδιοκτήτης του. Άλλοι για να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Instagram. Άλλοι για να βλέπουν ταινίες και σειρές όλη μέρα.

Όσον αφορά τους τελευταίους, συναντήσαμε τον άνθρωπο που τους προσλαμβάνει. Ο Τοντ Γιέλιν, VP of Content του Netflix, είναι εκείνος που εξασφαλίζει ότι το κοινό θα δει και θα αγαπήσει το περιεχόμενο της διαδικτυακής πλατφόρμας ψυχαγωγίας. Με την ομάδα του δοκιμάζουν αλγόριθμους, τρόπους παρουσίασης σε διαφορετικές συσκευές, ιδέες για αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο του Netflix.

Σε μία σύντομη συζήτηση μαζί του που είχε το insider.gr στη Ρώμη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου προγράμματος και των ευρωπαϊκών πρότζεκτ που ετοιμάζει το Netflix, τον ρωτήσαμε σχετικά με αυτή τη δουλειά-όνειρο.

Κύριε Γιέλιν είναι αλήθεια ότι πληρώνετε κόσμο για να βλέπει Netflix από το πρωί μέχρι το βράδυ; Και αν ναι, πού υπογράφω;

Κοίτα, όταν πριν από 12,5 χρόνια μπήκα στο Netflix, συνειδητοποίησα ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως πλατφόρμα ψυχαγωγίας ήταν να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία γνωριμιών, να δημιουργήσουμε έρωτα. Όχι έρωτα ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, αλλά έρωτα ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και μια ταινία ή μια σειρά. Και όταν έχεις μια υπηρεσία ραντεβού, πρέπει να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, φτιάχνουν το προφίλ τους και μετά μπορείς να τους ταιριάξεις μεταξύ τους. Ξέραμε τι βλέπει ο κόσμος, επομένως γνωρίζαμε τη μια πλευρά του ζευγαριού. Δεν ξέραμε όμως αρκετά για τις ταινίες, τις σειρές και όλες τις άλλες εκπομπές. Και για να κάνω εγώ τη δουλειά μου σωστά, χρειαζόμουν ανθρώπους που θα έπεφταν στα βαθιά. Και θα καταλάβαιναν τα πάντα γι' αυτές τις ταινίες και τις εκπομπές.

Προσωπικά γνωρίζω πολλά για τις ταινίες, έχω πάει σε σχολή κινηματογράφου, έχω γυρίσει ταινίες, τις λατρεύω, είμαι πολύ σινεφίλ. Και κάθισα και σκέφτηκα πόσους τρόπους μπορώ να βρω για να κατηγοριοποιήσω μια ταινία, να της βάλω tags (ετικέτες). Μπορείς να μιλήσεις για τους ηθοποιούς, για τη μουσική, για το χαρούμενο ή το λυπητερό τέλος, μπορείς να μιλήσεις για τους χαρακτήρες, αν είναι κακοί, αν είναι καλοί, αν είναι καλοί και κακοί μαζί, για το αν η ιστορία είναι περίπλοκη ή απλή. Συγκέντρωσα όλες αυτές τις ιδέες, έφτιαξα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και μετά έπρεπε να πειραματιστώ για να δω αν θα κατάφερνα κάτι με αυτό τον τρόπο.

Και έτσι αναθέσατε σε άλλους να βλέπουν όλη μέρα ταινίες και σειρές και να βάζουν tags.

Ναι, προσέλαβα κόσμο προσωρινά για να βάζουν tags ακολουθώντας τις κατευθύνσεις μου. Και μετά έδωσα όλες τις πληροφορίες τους στους τεχνικούς μας και τους ζήτησα να τις εφαρμόσουν στους αλγόριθμούς τους για να δούμε αν θα βελτιωθεί η εμπειρία θέασης. Και πέτυχε! Χρειαζόμουν λοιπόν κόσμο που έπρεπε να κάνει μόνο αυτό το πράγμα. Να βάζει tags σε ταινίες και σειρές. Έβλεπαν όλο το περιεχόμενο του Netflix προτού γίνει διαθέσιμο στο κοινό, και αυτό κάνουν ακόμη και σήμερα. Κάθονται σε έναν καναπέ όλη μέρα μπροστά στην τηλεόραση και έχουν ένα εργαλείο που τους δίνουμε και συμπληρώνουν σε αυτό τα πάντα για την ταινία ή την εκπομπή. Τσεκάρουν κουτάκια και κάποιες φορές ορίζουν κλίμακες, από το ένα έως το πέντε. Πχ.με το πέντε να είναι ένα πολύ χαρούμενο τέλος και το ένα ένα τραγικό τέλος. Ή πόσες βρισιές ακούγονται στην ταινία, από το 1 έως το 5. Πόσο πίνουν, πόσο καπνίζουν. Κλικάρουν κουτάκι αν η ταινία έχει χιμπατζήδες, αν έχει σκύλους ή γάτες, αν έχει διεφθαρμένους μπάτσους, πολύ ειδικά πράγματα. Τρώνε το ποπ κορν τους έχοντας δίπλα το εργαλείο και βλέπουν όλες αυτές τις εκπομπές.

Μιλάμε για δουλειά πλήρους απασχόλησης;

Ναι, για μερικούς είναι full time job. Αυτό κάνουν στη ζωή τους.

Και ζουν από αυτό;

Ας πούμε ότι τους επιτρέπει να έχουν φαγητό στο τραπέζι τους και στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Μπορούν να κάνουν άνετες ζωές. Αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στις ΗΠΑ, έχουμε και ανθρώπους στην Ευρώπη, και σε άλλα μέρη του κόσμου, να μου πεις αν θέλεις να κάνεις αίτηση (γέλια).

Μη γελάτε καθόλου. Πού μπορώ να κάνω αίτηση;

(Κόβονται τα γέλια) Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά δεν είναι για όλους. Κάποιοι από αυτούς που την κάνουν ήταν κριτικοί κινηματογράφου, κάποιοι σεναριογράφοι, κάποιοι σκριπτ (σ.σ. εκείνος/η που εξασφαλίζει την κινηματογραφική συνέπεια ανάμεσα στα διαφορετικά πλάνα των σκηνών του σεναρίου, π.χ. να είναι τα αντικείμενα στη σωστή τους θέση, ή οι ηθοποιοί να μην έχουν αλλάξει ρούχα, μαλλιά ή μακιγιάζ). Χρειάζεται να γνωρίζεις πράγματα για τη δουλειά, να πληροίς κάποιες προδιαγραφές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider