Κοζάνη, ένας τόπος που «διακρίνεται» από μακριά

Λευτέρης Ιωαννίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοζάνη, ένας τόπος που «διακρίνεται» από μακριά

Η Κοζάνη, είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, με δυνατότητες και προοπτικές∙ ένας τόπος που «διακρίνεται» από μακριά, και αυτό πρόκειται να γίνει ακόμα πιο εμφανές στο άμεσο μέλλον. Η Κοζάνη διακρίνεται για την δημιουργικότητα και την ομορφιά των ανθρώπων της, για το στίγμα που αναζητά στο χώρο και στο χρόνο.

Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης, επαναπροσδιορίζοντας τον χαρακτήρα της. Βγαίνει, ομολογουμένως, με προβλήματα από την βιομηχανική μετάλλαξη που έχει υποστεί, γι’ αυτό και τα καινούρια δεδομένα επιβάλλουν την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων.

Θα προσπαθήσω να αναδείξω μερικά στοιχεία και πρωτοβουλίες που επιθυμούν να ενισχύσουν το στίγμα της Κοζάνης:

Φέτος, ανοίγει τις πύλες του το νέο κτίριο που θα στεγάσει τον πλούτο της ιστορικής Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια και στόχος μας είναι να το μετατρέψουμε σε μια κιβωτό πολιτισμού και δημιουργίας. Τα βήματα που γίνονται στον ευρύτερο τομέα των γραμμάτων και των τεχνών, στον τομέα του Πολιτισμού –λαϊκού και λόγιου- είναι πολύ σημαντικά και στόχο έχουν την αξιοποίηση και ανάδειξη των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

Αλλάζουμε την πόλη μέσα από την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, επιδιώκοντας να την κάνουμε πιο φιλική και ανθρώπινη για τους πολίτες. Επίσης, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ και μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, δρομολογούνται μεγάλες παρεμβάσεις, με κυρίαρχη την ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων, με στόχο την αναβάθμιση του κέντρου.

Ως Δήμος που έχει κατεξοχήν ενεργειακά χαρακτηριστικά, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ενεργειακές δράσεις, προς μία βιώσιμη και πράσινη κατεύθυνση: Δρομολογούμε μαζί με το ΤΕΙ την τοποθέτηση υβριδικού συστήματος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από φωτοβολταϊκό, προχωράμε στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών ακινήτων και επεκτείνουμε το δίκτυο Τηλεθέρμανσης της πόλης.

Κάνουμε σοβαρά, μελετημένα και προσεκτικά βήματα στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και κυρίαρχα επενδύουμε στην διαλογή στην πηγή με καφέ κάδο βιοαποδομήσιμων υλικών. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, εφαρμόζουμε σύστημα συλλογής οργανικών απορριμμάτων, εγκαθιστούμε σύστημα υπόγειων κάδων, προχωράμε σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των μαθητών.

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται, επίσης, στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής, καθώς η κοινωνική πρόνοια αποτελεί προτεραιότητά μας. Από την επιτυχημένη και αποτελεσματική φιλοξενία των προσφύγων –γεγονός που πήρε διαστάσεις πανελλαδικές και όχι μόνο- μέχρι την δημιουργία της Τράπεζας τροφίμων, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ) και τις γενικότερες δράσεις που αναπτύσσονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, επιδεικνύεται μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Τέλος, προχωράμε στην πρωτοβουλία της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ελπίζοντας ότι σύντομα και με την συμμετοχή της κοινωνίας, η Κοζάνη θα είναι ένας τόπος που τηρεί την νομοθεσία και σέβεται όλους τους πολίτες.

Η Κοζάνη είναι ένας τόπος της περιφέρειας που ξεχωρίζει, ένας τόπος διαφορετικός, που αλλάζει προς το καλύτερο και υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider