Και επισήμως έξι υποψήφιοι για τις επτά άδειες

Κατερίνα Θεοδωροπούλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και επισήμως έξι υποψήφιοι για τις επτά άδειες

Σκάι, Star, Alpha, Ant1, «Ε» και η «Τηλεοπτική Ελληνική» κατέθεσαν φάκελο.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ και οι προσωρινοί υπερθεματιστές

Θοδωρής Κυριακού (Ant1), Γιάννης Αλαφούζος(Σκάι), Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Star), Ιβάν Σαββίδης (Epsilon) και Φίλιππος Βρυώνης (Τηλεοπτική Ελληνική) είναι οι έξι προσωρινοί υπερθεματιστές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης φακέλων στο ΕΣΡ, σήμερα το μεσημέρι. Εκ των πραγμάτων δεν θα γίνει δημοπρασία αφού οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι των προκηρυχθεισών επτά αδειών.

Κατά συνέπεια, το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση κάθε μίας από τις τηλεοπτικές άδειες θα παραμείνει στα 35 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που πρέπει να καταβληθεί σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις).

Στην ανακοίνωση του ΕΣΡ αναφέρεται: «Έληξε στις 15:00 σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2018, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση 7 αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.
Στο ΕΣΡ κατετέθησαν έξι (6) αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:
Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)
Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)
Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.
Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017, προβλέπει για την εναπομένουσα άδεια:
«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».

Παππάς: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η τηλεοπτική αγορά να κάνει βήματα για το μέλλον

«Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά» δήλωσε ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο νέο διαγωνισμό.

Ηχηρή η απουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη και το τέλος του Mega

Μεγάλος απών του νέου αυτού διαγωνισμού ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που εκτός από την ιδιοκτησία του ΔΟΛ, κατέχει και το 22,11% των μετοχών του Mega. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού στο διαγωνισμό του 2016 είχε διεκδικήσει άδεια με την εταιρία Άλτερ Εγκο με τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη φορά επέλεξε να μείνει εκτός της διαδικασίας. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, σκοπεύει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον έντυπο Τύπο, καθώς η τηλεοπτική πραγματικότητα τον βρίσκει αντίθετο.

Την ίδια στιγμή που ο μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ δεν διεκδικεί άδεια, οι εργαζόμενοι του Mega ενημερώθηκαν ότι το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς τα οικονομικά δεδομένα δεν το επιτρέπουν. Η πιθανότητα συμμετοχής περισσότερων των επτά υποψηφίων, δημιουργεί συνθήκες πλειοδοσίας για ισάριθμες άδειες, κάτι που θα οδηγήσει το κόστος άνω των 35.000.000 ευρώ. Αυτό το ενδεχόμενο βρήκε αντίθετους τους μεγαλομετόχους του Mega (Μαρινάκη, Σαββίδης, Βαρδινογιάννη).

Από τη στιγμή που δεν συμμετάσχει στη διαδικασία των αδειών, αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια επαναλειτουργίας του ναυαγεί και το κανάλι κλείνει οριστικά. Αυτή η ενημέρωση δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από την πλευρά των τραπεζών, με τις οποίες οι νέοι μέτοχοι είχαν έρθει πριν λίγους μήνες σε καταρχήν συμφωνία.

Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν πάντως ότι το γεγονός ότι κατατέθηκαν έξι υποψηφιότητες για επτά άδειες αφήνει ανοικτή μία θέση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ποιος και αν θα ενδιαφερθεί για να την καλύψει αλλά και για το αν αυτό μπορεί να σχετίζεται με το MEGA ή την «προίκα» του.

Το επερχόμενο μαύρο στα κανάλια χωρίς άδεια
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ροδόλφος Μορώνης, βάσει του νόμου, όποιο κανάλι δεν έστειλε, εντός προθεσμίας, φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, τέλη Φεβρουαρίου θα σταματήσει να εκπέμπει.

Η διαδικασία των επόμενων ημερών

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη και στην διάρκεια της οποίας θα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι -δύο στον αριθμό- όλων των υποψηφίων. Ωστόσο, αυτή τη φορά, έχει απαγορευθεί η παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών προκειμένου να διασφαλιστεί η τάξη της διαδικασίας.

Η υποδοχή των φακέλων θα γίνει από επτά ομάδες οι οποίες έχουν συσταθεί και αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του ΕΣΡ. Κάθε ομάδα θα αναλάβει να ελέγξει έναν ή και περισσότερους φακέλους έτσι ώστε να εξελιχθούν όλα ομαλά και στη συνέχεια το ΕΣΡ θα ανακοινώσει ποιοι υποψήφιοι περνούν στην επόμενη φάση, του εξονυχιστικού ελέγχου, ο οποίος θα διαρκέσει από 1,5 ως 3 μήνες. Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider