Η συνταγή της επιτυχίας για ένα site

Γιώργος Φρίγκας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η συνταγή της επιτυχίας για ένα site
H ανάπτυξη και η προώθηση ενός site ή ενός blog έχει γίνει πια σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες προγραμματιστικές γνώσεις μπορεί κανείς να αποκτήσει διαδικτυακή παρουσία. Οι διαθέσιμες πλατφόρμες, τα έτοιμα templates, τα εργαλεία προώθησης έχουν γίνει πολύ φιλικά στη χρήση και το κόστος τους μπορεί να είναι πολύ μικρό ή ακόμα και μηδενικό.
Ωστόσο, όποιος αποφασίσει να αποκτήσει διαδικτυακή παρουσία, σε προσωπικό ή εταιρικό επίπεδο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα και ότι δεν αρκεί η συνεργασία με έναν "πληροφορικάριο" για να πετύχει τους στόχους του. Το να αποκτήσει κοινό και επισκέπτες μια σελίδα είναι το δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος και μεγάλο μέρος της επιτυχίας του εξαρτάται ...από τη Google.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι ξεκινάμε την περιήγησή μας στο Internet από μια μηχανή αναζήτησης. Στο δυτικό κόσμο, η μηχανή αυτή είναι η Google σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%, επομένως το που εμφανίζονται οι σελίδες μας σε μια αναζήτηση στη Google επηρεάζει άμεσα το πόσους επισκέπτες θα έχουν.
Η Google καθορίζει το που εμφανίζεται μια σελίδα σε κάθε πιθανή αναζήτηση βασιζόμενη σε μια σειρά αλγορίθμους (για τους οποίους θα μιλήσουμε αναλυτικότερα σε επόμενα άρθρα, έστω και αν η Google δίνει πολύ περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το θέμα), με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που έχουμε περιγράψει ότι κάνει η Facebook με το δικό της αλγόριθμο EdgeRank. Στο σημείο αυτό, θα ακούσετε πολλούς επαγγελματίες του χώρου (που ονοματίζουν εαυτούς SEO experts) να σας υπόσχονται ότι ως δια μαγείας θα εκτοξεύσουν τη σελίδα σας στην κορυφή των αναζητήσεων της Google: καλό θα είναι να είστε πολύ επιφυλακτικοί σε αυτές τις υποσχέσεις.
Ο λόγος είναι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ενώ τα εύκολα μονοπάτια που αναζητούν μερικοί κρύβουν πολλούς κινδύνους. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε εξαρχής είναι ότι η ίδια η Google περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια τους παράγοντες που κάνουν μια σελίδα ή ένα site επιτυχημένο και δημοφιλές στις αναζητήσεις της.
Οι βέλτιστες πρακτικές σύμφωνα με τη Google
Για να μην μακρυγορούμε, τα βασικά που πρέπει να προσέξει κανείς για να εμφανίζεται το site του ψηλά στις αναζητήσεις λέξεων κλειδιά στην Google (και εν πολλοίς και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης) είναι:
  • Η παραγωγή, πλούσιου, πρωτότυπου, χρήσιμου και ενδιαφέροντος περιεχομένου, το οποίο θα εμφανίζεται στις σελίδες ενός site.
  • Η διασύνδεση του site με άλλα συναφή sites. Μάλιστα, όσο πιο δημοφιλή και επιτυχημένα είναι τα sites αυτά, τόσο το καλύτερο.
  • Η διευκόλυνση των robot της Google στην αναζήτηση πληροφοριών και στην προβολή των πληροφοριών αυτών με τρόπο κατανοητό και συνοπτικό
  • Η σωστή δόμηση ενός site, με τρόπο που να διευκολύνει την περιήγηση σε αυτό, να βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη και να καθιστά εύκολα προσιτές όλες τις σελίδες του.
  • Η φιλικότητα του site σε διάφορες πλατφόρμες και τεχνολογίες και κυρίως σε φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.α.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider