Οι 10 ομάδες που «τίναξαν τη μπάνκα» στις μεταγραφές

Ευγενία Κουντούρη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 10 ομάδες που «τίναξαν τη μπάνκα» στις μεταγραφές

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μεταγραφική περίοδο προκειμένου να ενισχυθούν τόσο ενόψει των εγχώριων πρωταθλημάτων, όσο και για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν.

«Πρωταθλήτριες» στις μεταγραφές είναι οι ομάδες από την Μεγάλη Βρετανία, αφού άλλωστε έχουν και τις μεγαλύτερες εισπράξεις τόσο από την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος τους όσο και από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, το οποίο είναι το υψηλότερο του κόσμου.

Σε πολλές περιπτώσεις οι Άραβες, που έχουν εισχωρήσει δυναμικά στην ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή αγορά, αλλάζουν τους συσχετισμούς, όπως για παράδειγμα έγινε με την Παρι Σεν Ζερμέν και την μεταγραφή του Νεϊμάρ, η οποία κόστισε 222 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι οι πιο δυνατές ομάδες μόνο αγωνιστικά, αλλά και όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν για την ενίσχυση τους, ενώ στην Ιταλία η Γιουβέντους, η Ρόμα και η Ίντερ έχουν ξοδέψει η κάθε μία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι 10 ομάδες που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές τα τελευταία χρόνια είναι οι εξής:

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ξοδέψει 1.024,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, ενώ ο Πεπ Γκουαρντιόλα τα τελευταία δύο χρόνια ξόδεψε 450 εκατομμύρια ευρώ. Το φετινό καλοκαίρι η μεταγραφή του Έντερσον Μοράες από την Μπενφίκα κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 57,5 εκατ. ευρώ κόστισε η απόκτηση του Μπενζαμέν Μεντί από την Μονακό. Η Σίτι είναι η μοναδική ομάδα που πέρασε το «φράγμα» του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για μεταγραφές.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έρχεται δεύτερη στη σχετική λίστα αφού τα τελευταία έξι χρόνια ξόδεψε συνολικά 941,1 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές. Φυσικά το ρεκόρ το κρατάει η μεταγραφή του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα με 22 εκατ. ευρώ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακολουθεί με μικρή διαφορά στην 3η θέση αφού έχει ξοδέψει 916, 6 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ζοσέ Μουρίνιο τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει μεταγραφές ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επαναφέρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. Η μεταγραφή του Ρομέλου Λουκάκου από την Έβερτον στο Μάντσεστερ κόστισε 85 εκατομμύρια ευρώ και ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή που έγινε φέτος στο «νησί».

Μία ακόμα Βρετανική ομάδα, η πρωταθλήτρια Τσέλσι βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις ακριβές μεταγραφές αφού έχει ξοδέψει συνολικά 834,6 εκατομμύρια ευρώ. Η πιο ακριβή της προσθήκη φέτος ήταν αυτή του Αλβάρο Μοράτα ο οποίος αποκτήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης για 65 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την τελευταία στιγμή αγόρασε από την Λέστερ τον Ντρίνκγουότερ για 38 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί η πρωταθλήτρια Ιταλίας, η Γιουβέντους έχοντας ξοδέψει σε μεταγραφές 750,6 εκατομμύρια ευρώ. Η πιο ακριβή φετινή της μεταγραφή ήταν του Χαουάν Κουαδράδο τον οποίο αγόρασε από την Τσέλσι για 20 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα όμως πούλησε για 21 εκατομμύρια ευρώ τον Κίνγκσλεϊ Κόμαν στην Μπάγερν Μονάχου.

Η Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε φέτος να ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα απ' όσα θα ήθελε σε μεταγραφές, μετά την φυγή του Νεϊμάρ κι έτσι αγόρασε τον νεαρό Ντεμπελέ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ με 105 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά τα έξι τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει 622,2 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές.

Την 8η θέση στη λίστα έχει η Λίβερπουλ με 602,9 εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα του Κλοπ μόνο την φετινή μεταγραφική περίοδο ξόδεψε πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ για δύο παίκτες. Συγκεκριμένα η μετακίνηση του Τσάμπερλεϊν από την Άρσεναλ κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή του Μοχάμεντ Σαλάχ από την Ρόμα κόστισε 42 εκατομμύρια.

Στην 8η θέση βρίσκεται η Ρόμα η οποία έχει ξοδέψει συνολικά 556 εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα της Ρώμης δεν συνηθίζει να κάνει πολύ ακριβές μεταγραφές, όμως κάνει πολλές. Για παράδειγμα στην φετινή μεταγραφική περίοδο η πιο ακριβή της μεταγραφή ήταν αυτή του Ρικ Κάρσντορπ από την Φέγενορντ με 14 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά όμως έκανε 19 μεταγραφές και ξόδεψε 72,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ίσως κάποιοι να περίμεναν η Ρεάλ Μαδρίτης να βρίσκεται πιο ψηλά στην λίστα αυτή κι όχι στην 9η θέση που την συναντάμε, αφού τα τελευταία έξι χρόνια έχει ξοδέψει συνολικά 550 εκατομμύρια ευρώ. Το φετινό καλοκαίρι έκανε δύο μεταγραφές μόνο, του Ερνάντεθ από την Ατλέτικο με 26 εκατομμύρια ευρώ και του Σεμπαγιός από την Μπέτις με 17 εκατομμύρια ευρώ.

Στην 10η θέση της λίστας βρίσκεται η Ίντερ. Η ομάδα του Μιλάνου τα τελευταία έξι χρόνια έχει ξοδέψει συνολικά 526,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό το καλοκαίρι απέκτησε τρεις παίκτες ξοδεύοντας περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ για τον κάθε έναν. Ο Ματίας Βετσίνο κόστισε 24 εκατ., ο Σκρίνιαρ 23 εκατ. και ο Ντάλμπερτ που αποκτήθηκε από τη Νις με 20 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider