Τα εκατομμύρια της UEFA για Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Ευγενία Κουντούρη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα εκατομμύρια της UEFA για Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Τα χρήματα που ξόδεψαν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για τις μεταγραφές προκαλούν «ζάλη». Μόνο η μετακίνηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρι Σεν Ζερμέν κόστισε περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ (222 εκατ. στην ομάδα και 150 στον παίκτη), ενώ στην Μεγάλη Βρετανία και την Πρέμιερ Λιγκ συνολικά οι μεταγραφές που έγιναν ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι ομάδες αντλούν τα έσοδα τους από διάφορες πηγές, εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισπράξεων τους προέρχεται από την συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την εμπορική συμφωνία με την UEFA.

Αυτό δεν ισχύει φυσικά μόνο για τις ξένες ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και για τις δύο ελληνικές που κατάφεραν να προκριθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, δηλαδή τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ αντίστοιχα.

Ο Ολυμπιακός για την πρόκριση του στους ομίλους της κορυφαίας συλλογικής διοργάνωσης έλαβε το μπόνους των 12,6 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό είναι ίδιο για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ διαφοροποιείται το ποσό που παίρνουν από το market pool από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την συμφωνία που έχει η UEFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι ομάδες παίρνουν το 60% των χρημάτων του τηλεοπτικού συμβολαίου.

Το market pool μοιράζεται ίσα ανάμεσα στις ομάδες της κάθε χώρας, όμως ο Ολυμπιακός ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας θα λάβει ολόκληρο το ποσό το οποίο φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Με την πρόκριση τους λοιπόν οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλισαν 27,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν λάβει κι ένα ποσό για την πρόκριση από τον Γ' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ στα πλέι οφ (όταν απέκλεισαν την Παρτιζάν), αλλά και για τους αγώνες με την Ριέκα. Το ποσό της πρόκρισης στα πλέι όφ είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει πως ήδη η ομάδα του Πειραιά έχει βάλει στα ταμεία της κάτι λιγότερο από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Από εδώ και στο εξής για κάθε βαθμό που θα παίρνει στον όμιλο θα βάζει στα ταμεία 500.000 ευρώ, που σημαίνει πως η νίκη θα προσθέτει 1,5 εκατομμύριο ευρώ στο «πορτοφόλι».

Εάν μάλιστα καταφέρει και προκριθεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ θα λάβει επίσης 3,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν βγει 3ος στον όμιλο και συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ θα πάρει ένα μικρό ποσό από το market pool του Γιουρόπα που τώρα «ανήκει» ολόκληρο στην ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ για την συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα έλαβε 2,4 εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους πρόκρισης, ενώ είχε λάβει επίσης άλλα 400.000 ευρώ για την συμμετοχή της στα πλέι οφ . Το market pool θα φέρει στα ταμεία της «Ένωσης» τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ και θα φτάσει περίπου τα 5, εάν ο Ολυμπιακός δεν τερματίσει 3ος στον όμιλο στο Τσάμπιονς Λιγκ, για να συνεχίσει στους 32 του Γιουρόπα.

Το pool η ΑΕΚ θα «αναγκάζονταν» να το μοιραστεί με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό εάν είχαν καταφέρει επίσης να προκριθούν. Εάν τώρα προκριθεί από τον όμιλο τους 32 του Γιουρόπα ως 1η θα λάβει επιπλέον 600.000 ευρώ και ως 2η 300.000 ευρώ. Κάθε βαθμός στον όμιλο θα φέρνει στα ταμεία 120.000 ευρώ, που σημαίνει πως κάθε νίκη δίνει 360.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider