Επιχειρηματικότητα και φορολογική διοίκηση

Γιώργος Φρίγκας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολλά λέγονται και γράφονται για την ανάγκη ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αλλά και τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Οι συζητήσεις τον τελευταίο καιρό περιστρέφονται στο θέμα των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και όχι τυχαία, καθώς οι επιβαρύνσεις είναι πολύ μεγάλες για τις επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα. Αρκετοί, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός, τονίζουν την έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό σύστημα, αλλά και στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σίγουρα, όλα αυτά παίζουν το ρόλο τους για την καχεξία της ελληνικής επιχειρηματικότητας εντός συνόρων. Ωστόσο, πριν από όλα αυτά, καλό θα είναι να λύνονται εγκαίρως πιο βασικά ζητήματα λειτουργίας των επιχειρήσεων. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε τεράστιες εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της φορολογικής διοίκησης και δημιουργούν τεράστιες αβεβαιότητες για όσους ασχολούνται με το επιχειρείν στην Ελλάδα:
- Οι υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων ορίστηκε να γίνει εντός μερικών εβδομάδων και θεωρητικά ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες. Τι γίνεται όμως με τη φορολογία των νομικών προσώπων; Καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει και θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι διαχρονικά οι δηλώσεις των νομικών προσώπων και των επαγγελματιών προπορεύονταν εκείνων των φυσικών προσώπων για ευνόητους λόγους.
- Τα φυσικά πρόσωπα δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων. Μαζί τους όμως χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν αν υποχρεούνται να προμηθευθούν ταμειακές μηχανές και POS, ούτε και τις διαδικασίες που θα πρέπει να προετοιμάσουν. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι αυτό γίνεται εν μία νυκτί.
Είναι σαφές λοιπόν ότι καλές οι συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα ή τη σημασία ύπαρξης σταθερού πλαισίου φορολόγησης και λειτουργίας, πρώτα όμως πρέπει να λυθούν κάποιες στοιχειώδεις και αυτονόητες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν απαιτούν ριζικές λύσεις. Φαίνεται ότι ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider