Για να μας ακούσουν οι νέοι, πρέπει να τους ακούσουμε πρώτα εμείς

Λευτέρης Αυγενάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για να μας ακούσουν οι νέοι, πρέπει να τους ακούσουμε πρώτα εμείς

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονα στη χώρα μας ένας ιδεολογικός και πολιτικός αποπροσανατολισμός. Αυτός ο αποπροσανατολισμός της νεολαίας, που αν και διαθέτει εκ φύσεως τη δυναμική να επέμβει στην εξέλιξη της κοινωνίας και στο πολιτικό σύστημα, και παρ’ όλα αυτά δεν το κάνει, οδηγεί αναπόφευκτα στην απάθεια, στην αδρανοποίηση, την αδιαφορία και εν τέλει στην αποχή.

Η νέα γενιά, οι άνθρωποι που τώρα «βγαίνουν στη ζωή» αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις τις κρίσης σωρευτικά και στις πιο παραγωγικές ηλικίες τους βρίσκουν πολλά και μεγάλα εμπόδια. Ο θυμός και η απελπισία για την αδικία που θεωρούν ότι υφίστανται καθώς βιώνουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης, η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρος ιδεολογικός προσανατολισμός των κομμάτων, η αδυναμία των κομμάτων να προτείνουν αξιόπιστες και ουσιαστικές λύσεις, αλλά και η αδιαφορία της ίδιας της πολιτικής για τους νέους όταν αυτή δεν αντιλαμβάνεται ότι η νεολαία χρειάζεται μέριμνα για να καταφέρει να εξελιχθεί, οδηγούν τους νέους στην παραίτησή τους ως ψηφοφόροι και ως πολίτες.

Δημιουργείται δυστυχώς αποστροφή από μια νεολαία που είναι από τη φύση της μια δημιουργική δύναμη, μια δυναμική πηγή καινοτομιών, και αναμφισβήτητα, σε όλη την ιστορία, οι νέοι έχουν συμμετέχει, έχουν συμβάλει, ακόμη και προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τη δυναμική κατανομή της εξουσίας και των οικονομικών ευκαιριών.

Η «πολιτική» δεν ήταν ποτέ δημοφιλής λέξη. Είναι μάλλον μια λέξη που προδιαθέτει αρνητικά. Ωστόσο, η «δημοκρατία» παραμένει εξαιρετικά θετική έννοια.

Το σύγχρονο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θέλουν «δημοκρατία», χωρίς την «πολιτική». Συνεπώς το ζήτημα είναι όχι μόνο πως θα αλλάξουμε τους πολιτικούς, αλλά επίσης πως θα αλλάξουμε ως κοινωνία και συνακόλουθα ως μικρογραφία της κοινωνίας θα αλλάξουμε και την ίδια την πολιτική. Πως θα εκδημοκρατίσουμε την πολιτική, πως θα εμπλέξουμε περισσότερους νέους στην πολιτική διαδικασία, πως θα ακούσουμε αυτή τη δημιουργική φωνή που σωπαίνει απογοητευμένη.

Διότι, η ανατροπή της παγιωμένης απαξίωσης της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα, δεν θα προέλθει από περιστασιακά «χατίρια», όπως αυτά που προκρίνει η παρούσα κυβέρνηση.

Δεν θα γίνει με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ή το δικαίωμα ψήφου στους 17ρηδες, ή με τη νομιμοποίηση των καταλήψεων, της ανομίας και των «αβάτων» των Εξαρχείων και άλλων.

Δεν θα γίνει όταν ο Πρωθυπουργός «βάζει χέρι» στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για να πληρώσει τις συντάξεις σε βάρος των νέων και προστατεύει τους κομματικούς του πελάτες στερώντας δουλειές και ευκαιρίες από τους νέους.

Η κινητοποίηση των νέων θα προέλθει από τη δόμηση σχέσης εμπιστοσύνης, από την αντίληψη ύπαρξης ηθικής και αξιών, που θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία, θα τους συμπεριλαμβάνει στην λήψη αποφάσεων και δεν θα τους περιορίζει στην άκριτη εφαρμογή τους, θα τους πείσει ότι η ενασχόληση με την πολιτική βοηθάει προσφέροντας προβληματισμό κι ευαισθητοποίηση, διεκδίκηση δικαιωμάτων και συμμετοχή στο κοινωνικό σύνολο ως ενεργά μέλη.

Για να μας ακούσουν οι νέοι, είναι αναγκαίο να τους ακούσουμε πρώτα εμείς. Να τους αφήσουμε να μας μιλήσουν, να μας ασκήσουν κριτική.

Η Ελλάδα θα αλλάξει από τη νέα γενιά, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους νέους, αυτούς που ξεκινούν τολμηρά νέα επαγγελματικά εγχειρήματα, όλους τους νέους ανθρώπους που δημιουργούν και προσφέρουν σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται, εκείνους που πλήττονται από τον εφιάλτη της ανεργίας, τους νέους επιστήμονες, εκείνους τους 500.000 Έλληνες (2008-2016) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα προς αναζήτηση τύχης στο εξωτερικό και που σε ποσοστό 42% απαντούν ότι δεν θεωρούν πιθανή την επιστροφή τους, εκείνους που αναγκάζονται να ζουν εξαρτώμενοι από γονείς και παππούδες επειδή δεν μπορούν να κάνουν δική τους οικογένεια.

Η δέσμευσή του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια δέσμευση με πραγματικό περιεχόμενο.

Μια δέσμευση που σημαίνει ότι η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ηλικιακά η πιο νέα στην ιστορία του Κόμματος, δίνοντας στους νέους το εργαλείο και την ευθύνη για την επίλυση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων με ενεργή και γόνιμη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα.

Απευθυνόμενοι στους νέους, λέμε ότι η δική τους συμμετοχή στα κοινά θα ωφελήσει τόσο τους πολιτικούς, όσο και την κοινωνία συνολικά. Δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε ότι η φωνή τους ακούγεται και ότι η συμμετοχή τους έχει αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider